Sari la conținut

Folosești des telefonul mobil? Iată ce riști să pățești

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil de care mulţi dintre noi nu ne mai putem lipsi. Un prim semn al dependenţei de telefonul mobil este nevoia de a-l verifica în mod constant. Însă v-aţi gândit cum gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate? Specialiştii Ropharma explică şi analizează care sunt modalităţile prin care telefonul mobil influenţează diverse aspecte fizice la nivelul organismului.

  • “Corpul este rezultatul acţiunilor noastre de zi cu zi.  Atunci când folosim telefonul mobil, poziţia normală a corpului se modifică, existând tendinţa de a ţine capul aplecat înainte. Acest lucru dăunează coloanei vertebrale cauzând dureri în zona gâtului şi a umerilor. În partea superioară a coloanei există nervi care suferă din cauza posturii din timpul utilizării telefonului mobil. O consecinţă a acestei probleme este senzaţia de oboseală şi instalarea rigidităţii în aceste zone” spune specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
  • Folosirea telefonului mobil dăunează în cea mai mare parte si ochilor. Astfel, concentrarea pentru o perioadă îndelungată de timp asupra unui obiect mic poate determina senzaţia de usturime şi poate duce la apariţia de  inflamaţii sau infecţii. Prezbiopia este o boală ce se instalează atunci când capacitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate scade şi se manifestă în general după vârsta de 40 ani. “În cazul utilizării mobilului, distanţa dintre ochi şi ecran este mult mai mică decât în cazul unei cărţi. Oamenii observă acest aspect doar în momentul în care citesc o carte sau un ziar, însă cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toată ziua pe telefonul mobil  sunt supuse unui risc mai mare de apariţie a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentând riscul de a purta ochelari încă de tineri” explică specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
  • O altă parte a corpului care poate avea de suferit din cauza smartphone-ului este tenul. Atunci când vorbim la telefon mai multe ore, ecranul ce stă lipit de faţă se încălzeşte, iar pielea este supusă unui risc mult mai mare de apariţie a erupţiilor cutanate sau iritaţiilor.

 

  • Multe dintre problemele cauzate de dependenţa de telefonul mobil sunt legate şi de auz. Volumul mult prea ridicat al caştilor afectează auzul, o consecinţă imediată fiind incapacitatea de a auzi, mai ales atunci când există un zgomot de fundal. Căştile primite la achiziţionarea telefonului nu sunt adaptate corespunzător urechii, astfel că tendinţa este de a mări volumul.
  • Acţiunea de a butona constant telefonul are efectul de a tensiona încheieturile mâinilor, ducând în timp la apariţia tendonitei. “Atât telefoanele mobile, cât şi calculatoarele sau tabletele emană de obicei o lumină albastră ce interferează cu hormonii naturali precum melatonină, responsabilă cu instalarea naturală a senzaţiei de somn. În cazul în care rezoluţia ecranului este mult prea mare,  somnul ne este afectat şi astfel nu ne mai odihnim bine şi suficient” explica specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel