Sari la conținut

Fonduri din PNRR pentru secţii de terapie intensivă nou-născuţi la spitalele bucureştene

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a fost aprobată finanţarea prin PNRR pentru trei proiecte depuse de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Unul dintre aceste proiecte vizează construirea unui corp de clădire destinat terapiei intensive pentru neonatologie la Spitalul „Filantropia”, iar alte două – dezvoltarea secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi de la spitalele „Malaxa” şi „Cantacuzino”.

La Spitalul ‘Filantropia’ se va extinde capacitatea infrastructurii dedicate pacienţilor critici nou-născuţi la 25 de paturi (de la 12 existente) prin construirea unei noi clădiri în partea de vest a unităţii. La spitalele ‘Malaxa’ şi ‘Cantacuzino’ se vor dezvolta secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi prin investiţii semnificative în echipamente medicale adecvate şi prin îmbunătăţirea programului de screening. În felul acesta, vom spori calitatea îngrijirilor, tratamentelor şi vom contribui la siguranţa micilor pacienţi„, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

Proiecte în valoare totală de peste 10 milioane de lei

La începutul lunii martie, consilierii municipali au aprobat două hotărâri în baza cărora PMB a depus cereri de finanţare prin PNRR pentru două proiecte în valoare totală de peste 10 milioane de lei în vederea dotării secţiilor de terapie intensivă de la Spitalele ‘Nicolae Malaxa’ şi ‘Cantacuzino’.

La Spitalul Clinic ‘Nicolae Malaxa’ urmează să fie implementat un proiect în valoare de 1,1 milioane lei (TVA inclus). Contribuţia proprie a ASSMB va fi de 848.000 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile. Proiectul vizează dotarea cu echipamente medicale în vederea îmbunătăţirii programului de screening: mixer de aer-oxigen, monitor semne vitale, ventilator de transport, incubator de transport.

Proiectul pentru Spitalul Clinic ‘Dr. Ion Cantacuzino’ are o valoare de 9,5 milioane lei (TVA inclus), iar cheltuielile eligibile sunt de 6,3 milioane lei. Astfel, contribuţia proprie a ASSMB ar urma să fie de 3,1 milioane lei. Se propune dotarea secţiilor existente cu echipamente medicale destinate secţiilor de terapie intensivă, precum şi pentru îmbunătăţirea programului de screening/prevenţie – retinopatie de prematuritate, maladii congenitale de cord, potrivit Agerpres.

Creşterea numărului de paturi pentru pacienţii critici nou-născuţi

Consilierii municipali au mai aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea corpului C5, cu regim de înălţime S tehnic + P + 2E + E tehnic, cu funcţiunea de terapie intensivă neonatologie în cadrul Spitalului Filantropia. Finanţarea se va realiza din PNRR. Este vorba despre o investiţie de 56 de milioane de lei cu TVA.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti urmăreşte creşterea numărului de paturi dedicate pacienţilor critici nou-născuţi de la 12 la 25. Totodată, proiectul prevede îmbunătăţirea programelor de screening/prevenţie malformaţii congenitale cardiace şi retinopatia prematurităţii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel