Sari la conținut

Forma severă de COVID-19 poate provoca leziuni la organele principale. RMN-urile au relevat anomalii la plămâni

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu demonstrează că persoanele care au avut o formă severă a bolii COVID-19 au de trei ori mai mare riscul de a prezenta leziuni ale organelor principale, inclusiv plămâni, creier și rinichi.

Studiul, publicat în revista de specialitate „Lancet Respiratory Medicine”, a analizat 259 de pacienți care s-au îmbolnăvit grav și au ajuns în spital, transmite BBC. La cinci luni după ce au fost externați, RMN-urile la organele principale au arătat unele diferențe semnificative în comparație cu un grup de 52 de persoane care nu au avut niciodată COVID-19.

RMN-urile au relevat anomalii la plămâni

Cel mai mare impact a fost observat la plămâni, unde RMN-urile au fost de 14 ori mai susceptibile de a arăta anomalii. RMN-urile au fost, de asemenea, de trei ori mai susceptibile de a arăta unele anomalii la nivelul creierului și de două ori mai susceptibile la nivelul rinichilor, potrivit sursei citate de antena3.ro.

scanare RMN
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea inimii sau a ficatului. Cercetătorii sunt de părere că există o legătură între gravitatea bolii și riscul de a prezenta leziuni ale organelor.

Dr. Betty Raman, de la Universitatea din Oxford și unul dintre principalii cercetători ai studiului, spune că este clar că cei care trăiesc cu simptome de long Covid pot suferi mai ușor unele leziuni ale organelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel