marți, iunie 6, 2023

Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală. Obezitatea nu este doar o preocupare cosmetică. Este o problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer.

Există multe motive pentru care unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate. De obicei, obezitatea rezultă din factori moșteniți, fiziologici și de mediu, combinați cu dieta, activitatea fizică și alegerile de exerciții fizice.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Vestea bună este că chiar și o scădere în greutate modestă poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. O dietă mai sănătoasă, o activitate fizică crescută și schimbări de comportament vă pot ajuta să slăbiți. Medicamentele prescrise și procedurile de slăbire sunt opțiuni suplimentare pentru tratarea obezității.

Obezitatea în România

„Este deosebit de îngrijorător ce se întâmplă și nici România nu stă prea bine la acest capitol”, a punctat medicul Anca Hâncu la Antena 3 CNN.

Într-adevăr, gras și frumos nu mai este la modă. De ce? Pentru că obezitatea nu este un semn de prosperitate, așa cum poate credea multă lume. Este, de fapt, o afecțiune cronică, o boală, care este multifactorială, progresivă, recidivantă. Este o afecțiune tratabilă, însă care are consecințe metabolice. Aici deja discutăm despre prediabet, diabet zaharat, sindrom metabolic.

Te-ar mai interesa: O femeie a așteptat un an pentru a fi diagnosticat...

Şi nu în ultimul rând consecințe psiho-sociale, câteodată chiar invalidante, stigmatizante pentru persoana cu obezitate. Tocmai a apărut Atlasul Mondial de Obezitate, care este scos anual de către Federația Mondială a Obezității, iar pentru România datele sunt îngrijorătoare. Până în anul 2035, vor fi în jur de 35% persoane cu obezitate în România. Pe de altă parte, în acest moment există cam 20% persoane cu obezitate în România, ne spun studiile.

Te-ar mai interesa: Strigătul de disperare al unei românce: „Am cancer...

Formula de calcul pentru a afla cât ești de gras

Există un calcul simplu pe care putem să-l facem. Există o măsurătoare simplă. Este greutatea împărțită la înălțime, la pătrat. Și acest parametru, dacă este între 18,5 și 24,9 înseamnă că suntem bine. Ce este peste, înseamnă suprapondere. Deci înseamnă că undeva trebuie să ne mai limităm cât și cum și când mâncăm. „, a spus medicul Anca Hâncu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa: De ce apare constipația și care sunt cele mai bune...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private