FORUM DOCTORUL ZILEI: Operațiile fără tăieturi care salvează fertilitatea femeilor și vă scapă de durerile de spate. Întreabă EXPERTUL!

Radiologia intervențională, care pe scurt rezolvă prin metode minim invazive probleme medicale complicate cu ajutorul angiografului, de la cele din sfera ginecologică până la probleme cardiace sau dureri

cronice de spate, câștigă din ce în ce mai mult teren și în spitalele din România, atât de stat, cât și private.

Mai exact, intervențiile care se fac cu ajutorul angiografului se recomandă în următoarele afecțiuni:
1. Angioplastii şi stentare, adică dilatarea arterelor înfundate din orice zonă a corpului. Operaţia clasică e cea de bypass, de înlocuire a zonei de vase înfundate cu o proteză vasculară.

2. Neuroradiologia intervenţională rezolvă la fel de neinvaziv anevrisme cerebrale, malformaţiile cerebrale, embolizări de tumori cerebrale, vertebroplastie şi nucleoplastie.

3. Embolizări

de fibroame uterine şi tratarea hemoragiilor din sfera ginecologică.

4. Terapia sarcinilor extrauterine. Prin metodele clasice se scoate trompa pe care s-a dezvoltat sarcina, şi astfel femeia pierde 50% şanse să mai rămână însărcinată. Prin embolizare, trompa poate fi salvată.

Care sunt cazurile care răspund cel mai bine la acest gen de tratament? Cât de complicate sunt operațiile? Cât costă la privat? Se pot face gratuit la stat?

Orice întrebări aveți legate de cazurile de acest gen de intervenții le puteți adresa expertului în radiologie intervențională Bogdan Dorobăţ, de la secția

de specialitate a Spitalului Universitar de Urgență din București.

Trimiteți întrebările dvs pe doctorulzilei.ro, în zona de comentarii de la finalul articolului, iar medicul vă răspunde la ele.