vineri, iunie 9, 2023

Există tot mai multe îngrijorări că Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme chimice pentru a ataca Ucraina, oficialii și strategii occidentali avertizează că amenințarea pe care o reprezintă Moscova și președintele rus Vladimir Putin în această privință este credibilă și gravă.

În ultima săptămână, Rusia însăși a acuzat Ucraina că operează laboratoare de arme chimice și biologice susținute de SUA.

Afirmațiile au fost respinse ferm de oficialii ucraineni și occidentali, SUA descriindu-le drept „minciuni absolute”.

Acuzațiile au provocat totuși isterie, mulți oficiali fiind de părere că Rusia inventează și construiește o narațiune falsă și un pretext pentru a-și folosi propriile arme chimice împotriva Ucrainei, o perspectivă descrisă ca fiind „oribilă” de SUA.

Fostul general șef al NATO, Sir Richard Shirreff, spune că Putin va profita de orice indiciu de slăbiciune din vest.

Dl Shirreff a spus că Putin știe că se confruntă cu probleme și că ar putea crea probleme mai mari, indicând proviziile de arme din aerodromurile de pe teritoriul NATO.

„Dacă eșuează, el a dispărut. El va merge pe calea multor lideri autocrați ruși anteriori atunci când au eșuat, ceea ce este un glonț în ceafă sau ceva de genul ăsta”, a spus el pentru Sky News Australia.


„Ceea ce mă îngrijorează însă este că va fi ca un șobolan încolțit”

”Europa trebuie să fie pregătită să se apere de atacuri nucleare”, avertizează un fost comandant NATO.

Shireeff a declarat pentru Sky News că forțele rusești au demonstrat „o incredibilă incompetență și o lipsă de profesionalism”, adăugând că acestea adoptă strategii de amatori.

Moralul în rândul trupelor rusești „a ajuns la fund”, a mai spus generalul.

De aceea, chiar dacă războiul se desfășoară doar pe teritoriul Ucrainei, Europa trebuie să fie pregătită pentru eventuale atacuri.

„Putin nu poate accepta înfrângerea și, în stilul KGB, dacă are probleme într-o parte ar putea provoca probleme mai mari în altă parte”, a explicat Sir Richard Shirreff, pentru SkyNews, citat de Mediafax.

”Trebuie să fim pregătiți pentru un atac cu arme chimice, poate chiar nucleare”, a precizat generalul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private