Sari la conținut

Foștii fumători care vapează au încă risc crescut de cancer pulmonar

vaping
Sursa foto: arhiva Doctorul Zile
Vapingul creste riscul de cancer pulmonar

Foști fumători care vapează au încă risc crescut de cancer pulmonar. Fumătorii care renunță la țigări apelează adesea la vaping ca alternativă mai sigură la fumat.

Cu toate acestea, un studiu a constatat că foștii fumători care vapează în continuare se confruntă cu un risc ridicat de cancer pulmonar în comparație cu cei care renunță complet la nicotină.

Cel mai recent studiu prezentat la reuniunea anuală a American Thoracic Society din San Diego sugerează că printre fumătorii care au trecut la vaping, riscul de cancer pulmonar este deosebit de mare la cei considerați deja cu risc ridicat și recomandați pentru screening.

„Acesta este primul studiu amplu bazat pe populație care demonstrează riscul crescut de cancer pulmonar la utilizatorii de țigări electronice după renunțarea la fumat. Rezultatele noastre indică faptul că atunci când integrăm intervenții de renunțare la fumat pentru a reduce riscul de cancer pulmonar, trebuie luate în considerare potențialele daune ale utilizării țigărilor electronice ca alternativă la fumat”, a declarat autorul corespondent Dr. Yeon Wook Kim într-un comunicat de presă.

Vapingul poate crește riscul de cancer pulmonar

Într-un studiu la nivel național, bazat pe populație, care a implicat mai mult de 4,3 milioane de oameni din Coreea de Sud, cercetătorii au evaluat legătura dintre trecerea de la țigările convenționale la țigările electronice și riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Toți participanții aveau un istoric de fumat convențional. Pe baza schimbării obiceiurilor la utilizarea țigărilor electronice, participanții au fost clasificați astfel:

1. Foști fumători cu mai mult de 5 ani de la renunțare:

  • Fără utilizarea țigărilor electronice
  • Cu utilizarea țigărilor electronice

2. Foști fumători cu mai puțin de 5 ani de la renunțare:

  • Fără utilizarea țigărilor electronice 
  • Cu utilizarea țigărilor electronice

3. Fumatori actuali:

  • Fără utilizarea țigărilor electronice
  • Cu utilizarea țigărilor electronice

Rezultatele din timpul urmăririi arată că peste 53.000 de persoane au dezvoltat cancer pulmonar și 6.351 de persoane au murit din cauza cancerului pulmonar.

Riscul de deces prin cancer pulmonar a fost mai mare la foștii fumători care s-au lăsat de cinci ani sau mai mult și au trecut la țigări electronice decât la foștii fumători care au renunțat la cinci ani sau mai mult, dar nu au folosit țigări electronice.

Printre fumătorii care s-au lăsat în mai puțin de cinci ani și au trecut la țigări electronice, atât riscul de cancer pulmonar, cât și deces din cauza cancerului pulmonar a fost ridicat.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că legătura a fost deosebit de mare la foștii fumători din grupa de vârstă 50-80 de ani, cu un istoric de fumat de 20 sau mai mulți ani.

„S-a demonstrat că țigările electronice și elementele de încălzire conțin compuși carbonilici (de exemplu, formaldehidă, acetaldehidă, acroleină și diacetil) și metale toxice (de exemplu, crom, nichel și plumb), despre care se știe că sunt cancerigene. Aceste toxine sunt prezent și în țigările convenționale”, se arată în comunicat.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel