Sari la conținut

Fostul prim-ministru olandez și soția sa au murit „mână în mână”, prin eutanasie dublă. Aveau 93 de ani

premier danez si sotia
Sursa foto: Facebook/Mark Rutte
Fost premier danez mort prin eutanasie

Fostul prim-ministru olandez Dries van Agt și soția sa, Eugenie, au murit pe 5 februarie prin eutanasie dublă, ținându-se de mână. Cei doi soți aveau vârsta de 93 de ani.

Van Agt a fost prim-ministru între 1977 și 1982 și a fost primul lider al partidului Apelul Creștin Democrat din Țările de Jos.

Potrivit unei declarații, Dries van Agt s-a referit la soția sa, Eugenie, drept „fata mea” de-a lungul relației lor de 70 de ani. Cuplul a ales să moară simultan prin eutanasie la începutul lunii februarie.

Fostul premier olandez și soția au murit prin duo-eutanasie 

Fostul premier olandez Dries van Agt și soția sa Eugenie van Agt-Krekelberg au ales să moară împreună, pe 5 februarie, prin duo-eutanasie legală, potrivit People

După șapte decenii de conviețuire, au ales să părăsească această viață „în același mod în care au început-o – mână în mână și împreună”! Ambii aveau 93 de ani.

„În consultare cu familia apropiată, anunțăm că fondatorul și președintele nostru onorific Dries van Agt a murit luni, 5 februarie, în orașul său natal, Nijmegen.

A murit împreună și mână în mână cu iubita sa soție Eugenie van Agt-Krekelberg, sprijinul său cu care a fost împreună de mai bine de șaptezeci de ani și pe care a continuat să o numească „fata mea”.

Înmormântarea a avut loc în mod privat. Van Agt și soția lui aveau amândoi 93 de ani”, a declarat într-un comunicat The Rights Forum, o organizație pentru drepturile omului fondată de fostul premier.

Cuplul suferea de o sănătate slabă. Dries van Agt a suferit de hemoragie cerebrală în 2019 și nu ș-a putut recupera după aceea. Van Agt și soția lui erau foarte bolnavi, dar „nu ar putea trăi unul fără celălalt”, a declarat directorul Forumului pentru Drepturi, Gerad Jonkman, pentru mass-media.

Ce este eutanasia dublă

Eutanasia este legală în Danemarca. Oferă individului dreptul de a alege moartea. Un total de 8720 de persoane au murit din cauza eutanasiei în Olanda în 2020. Cel puțin 29 de cupluri au murit împreună în 2022, în 2020 13 cupluri au optat pentru aceasta.

Țările de Jos permit sinuciderea asistată și eutanasia din 2002. Solicitarea este acordată după ce indivizii solicită încetarea vieții lor cu semnătura unui medic că trec prin „suferințe insuportabile fără nicio perspectivă de îmbunătățire”.

Națiuni precum majoritatea Statelor Unite, Australia și multe țări asiatice, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, susțin legi stricte împotriva eutanasiei.

Eutanasia pasivă este atunci când tratamentul medical este retras pentru a permite persoanei să moară. Aceasta este diferită de eutanasia activă, în care injecția letală este administrată de obicei pentru a pune capăt vieții unei persoane.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel