Sari la conținut

Franța: Pastila de a doua zi, gratuită pentru toate femeile. Până acum, era disponibilă gratuit doar pentru minore

efectul placebo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucruri intersante despre Efectul Placebo:

Franța: Pastila de a doua zi, gratuită pentru toate femeile. Până acum, era disponibilă gratuit doar pentru minore

Începând de anul viitor, Franța urmează permită accesul gratuit la pilula de a doua zi pentru femeile și fetele de toate vârstele.

Ministrul Sănătății, François Braun, a declarat că contracepția de urgență va fi disponibilă în toate farmaciile franceze, gratuit și fără prescripție medicală, relatează The Independent.

Franța: Pastila de a doua zi, gratuită pentru toate femeile

Acest lucru va îmbunătăți în mod dramatic accesul la pilula de a doua zi în Franța, unde în prezent este disponibilă numai gratuit și fără prescripție medicală pentru fetele minore. Dacă o femeie are sub 26 de ani, îl poate obține gratuit pe bază de rețetă.

Până acum pilula de a doua zi era disponibilă gratuit numai pentru minore și pentru studentele majore, în farmacii, infirmeriile școlare sau în centrele de sănătate sexuală precum și în cele de depistare a bolilor cu transmitere sexuală.

Pentru femeile majore care până acum apelau la acest tip de contracepție, costurile erau cuprinse între 3 și 20 de euro, în funcție de produs, doar pe bază de prescripție medicală.

„Acum când asistăm la o creștere a conservatorismului în Europa și în lume, guvernul nostru demonstrează o dată în plus că egalitatea dintre femei și bărbați și dreptul femeilor de a dispune de propriul lor corp sunt priorități absolute”, spune Isabelle Rome, ministru delegat pentru egalitate între femei și bărbați, într-un comunicat citat de AFP.

Ce este pilula de a doua zi

Pastila de a doua zi este o pilulă contraceptivă care poate fi luată în primele ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat sau în cazul în care metodele de contracepție utilizate nu au funcționat (de exemplu, dacă s-a rupt prezervativul sau ai uitat să iei pilulele contraceptive).

Pilula de a doua zi are rolul de a preveni o sarcină nedorită prin inhibarea eliberării unui ovul care ar putea fi fecundat de către spermatozoid. Cu alte cuvinte, pastila de a doua zi nu provoacă un avort pentru că nu vorbim despre o sarcină deja formată, ci despre împiedicarea procesului de concepție.

În ceea ce privește eficiența pastilei de a doua zi, șansele de a preveni o sarcină nedorită sunt de peste 95%. Cu cât este luată mai repede, în primele ore de la contactul sexual neprotejat, cu atât mai mult va avea rezultatul scontat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel