Sari la conținut

Friptura de vită nu se gătește ușor. Are nevoie de trucuri pentru frăgezime, care sunt cele mai importante

Friptura de vită pare un fel de mâncare simplu. Până la urmă, cine nu știe să facă o friptură, nu-i așa?

Dar lucrurile simple au nevoie de ”acorduri fine”. Și tocmai acest tip de carne are nevoie de pregătire, pentru a o putea savura la adevărata sa valoare.

Dacă nu este pregătită corespunzător, vă veți trezi cu o bucată de carne fadă și tare, încât nu degeaba i se spune ”talpă de pantof”.

Importante sunt: calitatea cărnii, gradele la care o frigeți, marinada și timpul. În plus, carnea de vită nu se ”bate”. Doar așa își va păstra suculența.

Ea se prepară pe grade, întrucât oamenii au diferite gusturi. În sânge, mediu, mediu spre bine făcut și tare.

Specialiștii nu recomandă niciodată carnea de vită tare, prea bine făcută. Așadar, care sunt regulile de bază, testate chiar de noi.

Carnea nu o sărezi nici înainte de a o frige, nici în timpul operațiunii. Deoarece sarea o va întări. Sarea se va adăuga după ce o luați de pe grătar sau din tigaia tip grătar și o acoperiți câteva secunde. În felul acesta sarea va pătrunde și carnea se va înmuia și mai mult. Ideal puneți și un cubuleț de unt.

Carnea de vită nu are nevoie de mult ulei. Grătarul încins are nevoie doar de o ungere prealabilă cu ulei sau unt. Dacă preferați carnea fiartă, tip rasol, este bine să o acompaniați cu o pastă de hrean, merg mână în mână.

Trebuie să cumpărați carne de calitate, iar cele mai indicate sunt mușchiulețul și antricotul.

Antricotul este mai gras şi mai suculent, muşchiul este puţin mai sec, dar cu siguranţă fraged. Carnea de vită proaspătă are o culoare roşu închis. În cazul antricotului trebuie să îl alegeţi pe cel care are cele mai multe firişoare albe de grăsime. Este cel mai bun. La muşchiuleţ alegerea este simplă. Dacă vreţi să gătiţi vită şi să fie mai moale alegeţi viţelul deoarece este sigur carne mai tânără. Carnea de vacă poată să fie tare pentru că nu ştim câţi ani a avut animalul atunci când cumpărăm carne. Ideal este să cunoașteți sursa de la care cumpărați carnea.

Dacă optați pentru prepararea la cuptor, carnea trebuie lăsată într-o marinadă, câteva ore. Aceasta o preparați cu zeamă de lămâie, o jumătate de pahar de apă minerală, piper și condimentele care vă sunt pe plac.

Dacă vă place carnea crudă, ideal este să comandați biftec tartar în locurile specializate, e nevoie de tehnică și de mai multe cunoștințe în domeniu.

Dacă optați totuși pentru grătar, lăsați carnea să fie la temperatura camerei, înainte de frigere.

Cât are nevoie pentru a se frige

Dacă doriți în sânge, o lăsați până se rumenește pe o parte și pe alta. Carnea de vită nu se înțeapă, altfel îi veți pierde suculența. Nu lăsaţi friptura pe plită mai mult de 10 de minute.

Acompanionii perfecți ai fripturii de vită sunt cartofii natur cu unt și verdețuri și salata verde stropită din belșug cu lămâie.

Ca băutură, este indicat vinul roșu sec.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel