Sari la conținut

Ce fruct are efecte asupra bolilor: Alzheimer, ADHD, autism

Fruct cu efecte asupra unor boli ca: Alzheimer, ADHD, autism. Despre ce fruct este vorba și ce alte efecte benefice mai are pentru organism. Are și efect de …

Este incredibil ca un fruct să ofere atâtea beneficii, dar zilnic natura pare să ne arate cât este de inteligentă. Trebuie doar să observăm și să ne informăm corect.

Așadar, un fruct aparent banal poate fi pus cu ușurință într-un topul fructelor cu multiple beneficii pentru sănătate.

Are un număr redus de calorii și o doză importantă de vitamine, nutrienți și minerale, cu efecte asupra sănătății inimii, asupra digestiei, dar și a calității somnului.

De asemenea, un aspect foarte important este cel privind beneficiile asupra sistemului neuronal, precum și în prevenirea apariției ADHD, a autismului și a altor tulburări de dezvoltare la copii.

Calorii puține, beneficii incredibile

Dar despre ce fruct este vorba? Ei bine, vorbim despre kiwi, un fruct cu un conținut caloric moderat, cu 62 de calorii la suta de grame, dar cu o doză mare de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre benefice.

Sursă de fibre solubile. O sută de grame de kiwi are 3,8 g de fibre, adică 10% din doza zilnică recomandată (DZR), fapt ce îi conferă statutul de ”laxativ natural”.

Aceste fibre ajută la protejarea mucoasei colonului prin scăderea timpului de expunere la toxine, astfel că este redus riscul de apariție al cancerului de colon.

Sursă de vitamina C. Kiwi este o sursă excelentă de vitamina C, furnizând aproximativ 154% din DZR.

Altfel, consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși, dar mai ales să elimine radicalii liberi dăunători.

Vitamina A, vitamina E și vitamina K. Fructele de kiwi conțin niveluri foarte sănătoase de vitamina A, vitamina E, vitamina K și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi beta-carotenul, luteina și xantinele.

Vitamina K are un rol potențial în formarea masei osoase prin promovarea activității osteoblastice în os.

De asemenea, a stabilit un rol în cazul pacienților cu boala Alzheimer prin limitarea leziunilor neuronale din creier.

Subțiază sângele. Studiile de cercetare sugerează că anumite substanțe chimice din kiwi funcționează ca o funcție de subțiere a sângelui similară cu cea a aspirinei, potrivit Nutrition & You.

Poate preveni AVC și atac de cord

Astfel, ajută la prevenirea formării cheagurilor în interiorul vaselor de sânge, precum și la protejarea acestora de riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Omega 3. Semințele de kiwi sunt o sursă foarte bună de acizi grași omega 3, iar un consum de alimente bogate în acizi grași omega 3 poate reduce riscul de boli coronariene, de accident vascular cerebral, dar și să prevină apariția AHDH, a autismului ori a altor tulburări de dezvoltare în rândul copiilor.

Sursă de potasiu. Fructul de kiwi are un aport consistent de potasiu, element benefic pentru sănătatea inimii. Într-o sută de grame de fruct se regăsesc 312 mg de potasiu, care acoperă 7% din necesarul zilnic recomandat.

Potasiul are rolul de la regla ritmul cardiac, precum și tensiunea arterială, rol important în contracararea efectelor nocive ale sodiului.

De asemenea, kiwi conține cantități importante de minerale precum mangan, cupru, fier și magneziu.

Ajută în cazul tulburărilor de somn

Numeroase studii au arătat că fructul de kiwi conține pe lângă multitudinea de compuși cu efecte antioxidante și serotonina, care este benefică în tratamentul tulburărilor de somn, notează NIH.

La acest studiu au participat 24 de persoane (22 de femei și 2 bărbați), cu vârste între 20 și 55 de ani, acești au consumat timp de o lună, în fiecare seară, câte 2 fructe de kiwi cu o oră înainte de culcare.

După o lună, scorul subiectiv CPSQI, timpul de trezire după începerea somnului și latența de debut a somnului au scăzut semnificativ (42,4%, 28,9% și, respectiv, 35,4%).

Durata totală a somnului și eficiența somnului au crescut semnificativ (13,4% și, respectiv, 5,41%).

Astfel, consumul de kiwi poate îmbunătăți debutul somnului, durata și eficiența somnului la adulții cu tulburări de somn auto-raportate, notează dcmedical.ro.

De asemenea, kiwi are și un gust plăcut și poate fi consumat ușor ca atare sau ca înghețată, amestecat cu banane, de pildă, și puse în blender apoi date la congelator.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.