Sari la conținut

Fructe și legume pline de pesticide. Medic: „Apar forme foarte rare de cancer”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Substanțe chimice precum pesticidele, antibioticele și hormonii sunt utilizate în creșterea plantelor și a animalelor pentru a stimula producția, a reduce risipa de alimente și a asigura o aprovizionare adecvată cu alimente.

Majoritatea studiilor privind efectele pesticidelor asupra sănătății s-au concentrat pe pe persoanele expuse profesional, cum ar fi muncitorii agricoli și aplicatorii de pesticide. Intoxicațiile acute cu pesticide OP au ca rezultat simptome precum greață, crampe abdominale, diaree,
amețeli, anxietate și confuzie, care pot fi destul de severe dar sunt adesea reversibile.

Este foarte important să fim foarte atenți atunci când mergem la cumpărături. Dr. Radu Țincu a explicat la Antena 3 cât de important este să spălăm cu simt de răspundere fructele și legumele pe care le consumăm.

„În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile.

Diversificarea

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor. Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe.

De asemenea, trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp.

Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate.

Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.

Substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin

De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin.”, a spus medicul Radu Ţincu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

„De asemenea, trebuie să mai spunem că pot apărea alergii care pot să apară atât la nivel cutanat, dar şi la nivel respirator.

De exemplu, dacă am mâncat acum un măr stropit cu pesticide, nu vom avea ceva, pentru că vorbim de o expunere joasă de toxicitate.

Însă ceea ce îngrijorează lumea medicală sunt efectele pe termen lung, pentru că până la urmă discutăm de o amplificare a numărului de cancere.

Discutăm de o creștere a incidenței unor boli alergice în rândul copiilor, spre exemplu studiile ne arată că vârsta pediatrică este susceptibilă în fața toxicității pesticidelor, iar acest lucru este cauzat de faptul că cei mici nu au suficiente căi metabolice pentru a putea să elimine aceste pesticide.

Și, pe de altă parte, au o imaturitate la nivelul ficatului sau la nivelul sistemului nervos central, imaturitate care predispune la toxicitate.

Sunt câteva sfaturi pe care le putem aplica. În primul rând, vă spuneam să alegem divers și să alegem din mai multe zone ale globului. În al doilea rând, să spălăm foarte bine fructele și legumele.

Dacă discutăm de spălare, s-a dovedit în studii că spălarea sub jet de apă va duce la reducerea cantității de pesticide de pe suprafața acestor fructe și legume.

Dacă putem să le curățăm de coajă, acest lucru este indicat pentru că scade acumularea de pesticide de la nivelul cojii. Sigur că putem discuta și de efectele pozitive pe care aceste coji le au asupra tubului digestiv. Știm că ele conțin foarte multe fibre, dar trebuie să punem în balanță care este riscul și beneficiul, a mai spus medicul Radu Ţincu.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel