Sari la conținut

Răsturnare de situaţie în scandalul tomatelor cu pesticide! Cum îţi dai seama că roşiile sunt bune de consum

capcana dietelor

Horticultorii avertizează că metoda forţării coacerii acestor legume, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale toxice, poate avea efecte grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a afirmat că până nu avem laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul legumele, nu putem să spunem dacă acestea conţin sau nu substanţe toxice.

„Până nu avem laboratoare nu putem să ne dăm cu părerea”

El a precizat că statul ar fi trebuit să investească şi să doteze Autoritatea Fitosanitară pentru a putea face verificări mai ample, scrie News.ro.

Ion Păunel a fost întrebat cum putem recunoaşte fructele şi legumele care conţin substanţe toxice. “Când eram copii mergeam în grădină, înainte de a ne apuca de cules mâncam câte o roşie, câte un ardei. Erau alte timpuri.

Sunt anumite indicii. Până nu avem acele laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul acele legume, nu putem să ne dăm cu părerea. Statul ar fi trebuit să investească. În subordinea Ministerului Agriculturii avem o autoritate fitosanitară.

Această autoritate fitosanitară este cea care ar trebui să fie răspunzătoare, cea care ar trebui să aibă echipe în teritoriu şi cea care ar trebui să fie dotată. Dacă tu nu ai finanţat-o, având doar două laboratoare în ţară. Avem în judeţ opt angajaţi care merg la şapte mii de fermieri care sunt în programul Tomata”, a afirmat Ion Păunel.

Lipsa de instruire a fermierilor români

El a precizat că şi fermierii care sunt serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi. “De aici pleacă toate problemele. Şi fermierii, peste 80-90% sunt serioşi, dar şi cei serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi, nu au informaţia, nu este nimeni aproape de ei.

Am creat cooperative, grupuri de producători, organizaţii de producători şi sunt slab finanţate şi acestea. Am avut o schemă de calitate 2014-2020 câteva milioane de euro fiecare putea să acceseze de la trei mii la cinci mii de euro pentru a implementa aceste scheme de calitate.

Paşaportul producătorului de legume, atât în România, cât şi în statele UE şi non-UE, este acest certificat de GlobalGAP şi avem exemple de bună practică în România. Avem câteva reţele de retail care nu primesc fără acest GlobalGAP”, a explicat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Cum îţi dai seama că roşiile sunt bune de consum

Specialiştii în horticultură au uneori motive întemeiate să creadă că cele mai multe roşii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

Trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor.

În cât timp se coace o roşie

La tomate, fructul se dezvoltă în 50-55 de zile de la legare, iar după această perioadă, timp de 30-35 de zile are loc efectul de maturare, perioadă în care pigmenţii se transformă în licopen şi săruri minerale prin biodegradare.

Specialiștii spun că, dacă tai o roșie în jumătate și o analizezi, alveolele în care se află semințele ar trebui să fie exact de aceeași dimensiune.

Dacă sucul din interiorul roșiei are o consistență vâscoasă, acesta este un alt semn că a fost crescută cu multe chimicale și substanțe de coacere.

Un alt detaliu demn de luat în seamă este acela că roșia sănătoasă nu trebuie să prezinte pe miez vinișoare de culoare alb-gălbuie. Prezența lor denotă că semințele din interior încep să încolțească și acumulează solanina, o substanță extrem de toxică pentru organism.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: