luni, iulie 6, 2020

Fructele și legumele aduse în România sunt adevărate otrăvuri. Peste tot în pieţele din România, întâlneşti tone de roşii, castraveţi, ardei, portocale, banane sau cireşe care, în pofida unui aspect exterior atrăgător, sunt total nesănătoase şi, ca atare, neindicate consumului.

Puţini români ştiu că aceste produse importate au un conţinut de pesticide mult peste limitele normale, fapt ce le poate pune viaţa în pericol.

Citește și:

O anchetă Evenimentul Zilei a scos la iveală nereguli colosale. Marea majoritate a legumelor şi fructelor care ajung pe piaţa din România sunt importate, în momentul de faţă, din ţări precum Turcia, Bulgaria sau Grecia, fiind transportate mii de kilometri în condiţii improprii (în tiruri lipsite de sisteme de climatizare sau posibilităţi de depozitare de tip frigorific). Pentru a rezista, transportului, fructele şi legumele cu pricina sunt tratate de către producători cu tot felul de soluţii chimice.

Citește și:

Pesticidul este varianta ideală pentru un transport sigur. Instituţia din România, responsabilă cu verificarea minuţioasă a siguranţei alimentelor care ajung pe piaţă şi în supermarketuri este Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Pe lângă ANSVSA, care deţine 80% din atribuţiile ce privesc siguranţa alimentelor, există şi un alt factor responsabil: Autoritatea pentru protectia consumatorului (ANPC), obligativitatea acestui din urmă for fiind aceea de a verifica corectitudinea informaţiilor menţionate pe eticheta produsului pus la vânzare.

Citește și:

Traşi de mânecă de fiecare dată când apar în presă scandaluri legate de falsificarea unor produse alimentare care ajung în galantarele de la noi iar de acolo în frigiderele românilor, reprezentanţii autorităţii menţionate mai sus se apără, susţinând că în sarcina lor cade doar verificarea salubrităţii alimentelor. Adică, mai pe şleau spus, controlul parametrilor de perisabilitate a alimentelor şi ai încărcăturii microbiene (dacă produsul respectiv conţine bacterii, ciuperci sau virusuri).

Citiți întregul articol despre această anchetă EVZ aici.

Parteneri