Sari la conținut

Fructul care îți îmbunătățește digestia după masa de Paște. În plus, ajută la creșterea imunității, la reducerea riscului de cancer și la îmbunătățirea timpului de recuperare după intervenție chirurgicală.

Ananasul conține o mulțime de nutrienți și compuși benefici, cum ar fi vitamina C, mangan și enzime pentru a ajuta digestia. Consumul de ananas copt proaspăt sau prăjit poate ajuta la creșterea imunității, la reducerea riscului de cancer și la îmbunătățirea timpului de recuperare după intervenție chirurgicală.

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical incredibil de delicios și sănătos. Este plin de nutrienți, antioxidanți și alți compuși utili, cum ar fi enzimele care pot proteja împotriva inflamației și bolilor. Se consumă de obicei copt, la grătar sau proaspăt tăiat.

Originar din America de Sud, a fost numit de primii colonizatori europeni pentru asemănarea sa cu un con de pin.

Ananasul și compușii săi sunt legați de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățiri ale digestiei, imunității și recuperării după intervenții chirurgicale.

Iată câteva beneficii impresionante pentru sănătate ale ananasului.

1. Încărcat cu nutrienți

Ananasul are un conținut scăzut de calorii, dar se laudă cu un profil nutritiv impresionant. Doar 1 cană (165 de grame) de bucăți de ananas conține următorii nutrienți:

 • Calorii: 83
 • Grăsimi: 1,7 grame
 • Proteine: 1 gram
 • Carbohidrați: 21,6 grame
 • Fibre: 2,3 grame
 • Vitamina C: 88% din valoarea zilnică (VD)
 • Mangan: 109% din DV
 • Vitamina B6: 11% din DV
 • Cupru: 20% din DV
 • Tiamina: 11% din DV
 • Folat: 7% din DV
 • Potasiu: 4% din DV
 • Magneziu: 5% din DV
 • Niacina: 5% din DV
 • Acid pantotenic: 7% din DV
 • Riboflavină: 4% din DV
 • Fier: 3% din DV

Ananasul conține, de asemenea, urme de fosfor, zinc, calciu și vitaminele A și K.

După cum puteți vedea, acest fruct este deosebit de bogat în vitamina C și mangan. Vitamina C este esențială pentru sănătatea imunitară, absorbția fierului și creșterea și dezvoltarea, în timp ce manganul oferă proprietăți antioxidante și ajută la creștere și metabolism.

Antioxidanții ajută la prevenirea oxidării în organism, ceea ce poate ajuta la prevenirea inflamației care poate duce la cancer și alte boli cronice.

2. Conține antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Ananasul nu este doar bogat în nutrienți, ci și cu antioxidanți – molecule care vă ajută organismul să scape de stresul oxidativ.

Stresul oxidativ este cauzat de o mulțime de radicali liberi, molecule instabile care provoacă leziuni celulare, adesea legate de inflamația cronică, sănătatea imunitară slăbită, boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.

Ananasul este deosebit de bogat în antioxidanți numiți flavonoide și compuși fenolici. Două studii pe șobolani arată că antioxidanții ananasului pot avea efecte de protecție a inimii, deși cercetările umane lipsesc.

3. Poate ajuta digestia

Veți găsi adesea ananas servit alături de carne și alte preparate din carne în țări precum Brazilia.

Interesant este că acest fruct conține un grup de enzime digestive numite bromelaină care poate ușura digestia cărnii.

Bromelaina funcționează ca o protează, care descompune moleculele de proteine în blocurile lor de construcție, cum ar fi aminoacizii și peptidele mici.

Odată ce moleculele de proteine sunt descompuse, intestinul subțire le poate absorbi mai ușor. Acest lucru este util în special pentru persoanele cu insuficiență pancreatică, o afecțiune în care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive .

Bromelaina este, de asemenea, utilizată pe scară largă ca îngrășământ comercial de carne datorită capacității sale de a descompune proteinele dure din carne.

Un studiu pe eprubetă a constatat că bromelaina a redus markerii inflamatori din țesutul digestiv, deși sunt necesare cercetări suplimentare.

În plus, ananasul este o sursă bună de fibre, care ajută la sănătatea digestivă.

4. Poate reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală cronică caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Progresia sa este în mod obișnuit legată de stresul oxidativ și inflamația cronică (

Mai multe studii arată că ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin minimizarea stresului oxidativ și reducerea inflamației.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel