Sari la conținut

Fructul cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene care te protejează de cancer, susține sănătatea tractului urinar și un creier sănătos

Bauturile îndulcite, otravă pentru artere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bauturile îndulcite, otravă pentru artere. calcificarea acesteia este periculoasă pentru sănătate

Rodiile au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, dar sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Beneficiile includ antioxidanți, sănătatea inimii, sănătatea urinară, rezistența la exerciții fizice și multe altele.

Rodiile sunt fructe rotunde, roșii. Acestea au o pulpă interioară albă care este plină dens cu semințe comestibile crocante și suculente numite arili.

Ele pot fi cel mai bine cunoscute pentru sucul viu colorat în care sunt adesea folosite, dar aceste fructe unice au mult mai multe de oferit.

Cu potențialul de a susține multe aspecte ale sănătății, de la imunitate la sănătatea creierului, rodiile merită adăugate la rutina ta de alimentație sănătoasă.

Acest articol examinează numeroasele beneficii nutriționale și pentru sănătate ale rodiei.

1. Plin de nutrienți

Semințele mici, roz din interiorul unei rodii, numite arili, sunt porțiunea comestibilă a fructului. Deși pot necesita muncă intensă pentru a elimina din pulpa interioară a fructelor, profilul lor nutrițional și aroma merită timpul alocat.

În general, rodiile au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Conțin și unele proteine.

Mai jos sunt proprietățile pentru arili dintr-un fruct mediu de rodie (282 de grame):

  • Calorii: 234
  • Proteine: 4,7 grame
  • Grăsimi: 3,3 grame
  • Carbohidrați: 52 grame
  • Zahăr: 38,6 grame
  • Fibre: 11,3 grame
  • Calciu: 28,2 mg sau 2% din valoarea zilnică (DV)
  • Fier: 0,85 mg sau 5% din DV
  • Magneziu: 33,8 mg sau 8% din DV
  • Fosfor: 102 mg sau 8% din DV
  • Potasiu: 666 mg sau 13% din DV
  • Vitamina C: 28,8 mg sau 32% din DV
  • Folat (vitamina B9): 107 mcg sau 27% din DV

2. Bogat in antioxidanti

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt întotdeauna prezenți în corpul tău, dar a avea prea mulți dintre ei poate fi dăunător și poate contribui la o serie de boli cronice.

Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici care oferă protecție împotriva acestor daune. Principalii compuși bioactivi cu activitate antioxidantă care se găsesc în rodii sunt numiți punicalagine, antociani și taninuri hidrolizabile.

Obținerea antioxidanților din legume și fructe, cum ar fi rodiile, este o modalitate excelentă de a susține sănătatea generală și de a ajuta la prevenirea bolilor.

3. Poate ajuta la menținerea inflamației la distanță

Inflamația pe termen scurt este un răspuns normal al corpului la infecție și vătămare. Cu toate acestea, inflamația cronică poate fi o problemă dacă este lăsată netratată – și este comună astăzi, în special în culturile occidentalizate.

Atunci când inflamația nu este abordată, poate contribui la multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și boala Alzheimer. Consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației cronice asociate cu riscul crescut de boli cronice.

Acest lucru este atribuit în mare parte compușilor numiți punicalagine, care s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii în studiile pe eprubetă și pe animale.

Unele studii pe oameni au descoperit, de asemenea, că consumul de suc de rodie poate reduce markerii inflamației din organism.

4. Poate avea proprietăți anticancerigene

Unele studii pe eprubetă au descoperit că compușii din fructele, sucul și uleiul de rodie pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau pot încetini răspândirea acestora în organism.

Atât studiile pe eprubetă, cât și pe om, indică faptul că rodia poate ajuta la combaterea inflamației și la încetinirea creșterii celulelor canceroase. De fapt, fructul a demonstrat efecte antitumorale în cancerele de plămân, sân, prostată, piele și colon.

Alte cercetări pe animale au descoperit că rodia ajută la încetinirea creșterii tumorii în stadiile incipiente ale cancerului hepatic. De asemenea, ajută la suprimarea răspunsurilor inflamatorii și a stresului oxidativ.

Potrivit unui studiu mai vechi pe eprubetă, extractul de rodie poate fi, de asemenea, util pentru încetinirea creșterii sau chiar pentru a provoca moartea celulelor canceroase de prostată.

Antigenul specific de prostată (PSA) este un marker al cancerului de prostată în sânge. Dacă nivelurile de PSA se dublează într-o perioadă scurtă de timp, aceasta indică un risc semnificativ mai mare de deces din cauza cancerului de prostată.

Două studii mai vechi au descoperit că administrarea bărbaților de suc sau extract de rodie a prelungit în mod semnificativ perioada de dublare a PSA, reducând riscul de deces din cauza cancerului de prostată.

5. Poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii

Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot aduce beneficii sănătății inimii.

Studiile pe eprubetă au descoperit că extractul de rodie poate reduce stresul oxidativ și inflamația în artere, poate scădea tensiunea arterială și poate ajuta la combaterea aterosclerozei – acumularea plăcii în artere care poate duce la atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Într-un studiu uman, persoanelor cu boli de inimă li s-a administrat 1 cană (220 ml) de suc de rodie pe zi, timp de 5 zile. Sucul a redus semnificativ frecvența și severitatea durerii în piept, precum și anumiți biomarkeri din sânge care sugerează un efect protector asupra sănătății inimii

6. Susține sănătatea urinară

Studiile pe eprubetă și pe oameni au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării pietrelor la rinichi, un beneficiu care este în mare parte atribuit activității sale antioxidante.

Într-un studiu, adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani care se confruntă cu pietre la rinichi recurente au primit 1.000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile. S-a descoperit că acest lucru ajută la inhibarea mecanismului prin care se formează pietrele în organism.

În plus, studiile pe animale au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reglarea concentrației de oxalați, calciu și fosfați din sânge, care sunt componente comune ale pietrelor la rinichi.

7. Poate avea proprietăți antimicrobiene

Compușii de rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi anumite tipuri de bacterii, ciuperci și drojdie.

De exemplu, atât studiile mai vechi, cât și cele mai noi sugerează că îți pot proteja sănătatea gurii prin țintirea germenilor orali nedoriți care pot deveni problematici – cum ar fi cei care provoacă respirația urât mirositoare și promovează cariile dentare.

Un studiu pe eprubetă a constatat că compușii din rodie au avut și efecte antibacteriene împotriva Listeria monocytogenes, o bacterie găsită în medii umede care poate provoca boli grave dacă este ingerată.

8. Ideală pentru creierul tău

Rodiile conțin compuși numiți elagitanine, care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația din organism.

Ca atare, ele oferă, de asemenea, beneficii de protecție pentru creierul dumneavoastră împotriva afecțiunilor care sunt influențate de inflamație și stresul oxidativ.

Unele studii au descoperit că elagitaninele pot ajuta la protejarea creierului de dezvoltarea bolii Alzheimer și a bolii Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor creierului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel