Sari la conținut

Fructul pe care nu trebuie să îl mănânci dacă suferi de sindromul colonului iritabil

colon iritabil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
colonului iritabil

Din cuprinsul articolului

Sindromul colonului iritabil (SII sau IBS), cunoscut și sub numele de colită, colită mucoasă, colon spastic, colon nervos, colon iritabil și colon spastic, reprezintă un set de simptome care apar împreună, cum ar fi durerile abdominale, diareea și constipația.

„SII este o tulburare gastrointestinală funcțională. Tulburările gastro-intestinale funcționale, pe care medicii le numesc acum tulburări ale interacțiunilor intestin-encefalice, sunt legate de probleme legate de modul în care funcționează creierul și intestinul.

Aceste probleme pot face ca intestinul să devină mai sensibil și să schimbe modul în care mușchii intestinului se contractă.

Dacă intestinul este mai sensibil, este posibil să simțiți mai multe dureri abdominale și balonare. Modificările în modul în care se contractă mușchii intestinului provoacă diaree, constipație sau ambele”, explică Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK).

Acest sindrom afectează persoane de toate vârstele, însă este mai frecvent la adolescenți sau la persoanele care intră la vârsta adultă. Simptomele afecțiunii pot apărea, de obicei, sporadic, dar există posibilitatea ca aceasta să devină o problemă cronică care reduce calitatea vieții.

Atunci când suferă de această afecțiune, oamenii trebuie să fie foarte atenți la dieta lor. De exemplu, există un fruct care nu trebuie consumat atunci când suferiți de colon iritabil, și anume perele.

„În general, perele au multe beneficii, dar dacă aveți un colon iritabil, ar fi bine să le evitați. Conținutul său ridicat de polizaharide, polioli și fructoză poate complica puțin procesul digestiv în aceste cazuri”, precizează site-ul Mundo Deportivo în secțiunea sa de nutriție.

Beneficiile perelor

Para este originară din regiunile din Europa de Est și Asia de Vest. În prezent, China reprezintă două treimi din producția mondială de pere, care se ridică la puțin peste 24 de milioane de pere pe an.

Para este un fruct în formă de bulb; are o coajă netedă, care poate fi verde, galbenă, maro sau roșiatică. Pulpa este albă și suculentă, ușor „făinoasă” la palat, are un gust dulce și este răcoritoare datorită conținutului ridicat de apă.

Perele au un conținut nutrițional ridicat, oferind vitaminele A, C, E și cele din grupul B, precum și diverse minerale esențiale pentru organism.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel