Sari la conținut

Misterioasa durere de stomac, confundată cu cancer

Colita este o inflamație a colonului. Care sunt cauzele?
Sursa foto: pixabay
Unele infecții bacteriene sau virale pot declanșa colita.

Un bărbat din Marea Britanie a crezut că este pe moarte: durerile abdominale bruște îi provocau mari probleme.Bărbatul de 46 de ani, tată a doi copii, care nu mai avusese niciodată probleme cu stomacul, ase balona atât de mult încât nu mai putea mânca. A slăbit bruscv 35 de kilograme și se temea că are cancer.

Misterioasă durere de stomac, confundată cu cancer

Cu o astfel de problemă s-a confruntat și Astrid van Vrouwerf-Boers, în vârstă de 30 de ani, din Leerdam, Olanda. Problema ei este similară cu cea a britanicului.  Se balona atât de tare încât burta i s-a umflat ca o sarcină de nouă luni, cu abdomenul tare ca piatra. Puteau trece trei sau patru zile în care nu-și putea evacua intestinele. Transpira, îi era greață și avea o nevoie bruscă și violentă de a merge la toaletă.

Un al treilea caz, Charmaine Bleakley, în vârstă de 63 de ani, din Gloucester, Marea Britanie, a avut aceleași simptome. Durerile de burtă au apărut dintr-o dată. Un gastroenterolog a făcut teste pentru cancer și boli inflamatorii intestinale, dar diagnosticul era altul, nu cel de cancer.

În toate cele trei cazuri, această boală misterioasă nu era altceva decât sindromul colonului iritabil. Se estimează că afectează cel puțin zece la sută din populația Europei – mai mult de un milion de persoane.

Balonarea abdominală recurentă, durerea, diareea și/sau constipația sunt principalele caracteristici definitorii. Dar flatulența excesivă, crampele, arsurile la stomac, greața, vărsăturile, epuizarea, transpirația, frisoanele, incontinența bruscă pot face și ele parte din tablou.

Semne ale sindromului de colon iritabil

Din fericire, majoritatea persoanelor cu SII vor găsi în cele din urmă modalități de a-și gestiona sau reduce simptomele – dar aceste modalități pot fi unice pentru fiecare persoană.

Cum să țineți simptomele sub control:

1. Excludeți alte boli
Câteva afecțiuni medicale grave pot avea simptome similare cu SII: boala celiacă, boala inflamatorie intestinală și anumite tipuri de cancer. Deși toate sunt mult mai rare decât SII, aceste afecțiuni ar trebui să fie excluse înainte de a se stabili diagnosticul de SII, spun medicii.

„Boala celiacă este încă subdiagnosticată”, spune Dr. Niek de Wit, un medic olandez de la Universitatea din Utrecht care ajută medicii de familie să își îmbunătățească abordarea în gestionarea SII.

Specialiștii recomandă ca toate persoanele cu simptome de IBS să facă un test de sânge pentru boala celiacă, care este o intoleranță la glutenul din grâu.

Un nou test pentru markerii inflamației intestinale, numit test de calprotectină fecală, este folosit acum de majoritatea gastroenterologilor pentru a exclude boala Crohn și colita ulcerativă. În curând, testul va fi folosit și de majoritatea medicilor de familie, spune Dr. de Wit.

Cancerul de colon, stomacal și ovarian, în special la pacienții mai în vârstă cu un debut brusc al simptomelor, ar trebui, de asemenea, să fie investigat, notează Dr.

Explorați factorii declanșatori

Multe persoane cu SII simt că anumite alimente le agravează simptomele SII. Ținerea unui jurnal alimentar poate ajuta la stabilirea legăturii dintre ceea ce s-a mâncat și modul în care răspund simptomele SII.

Dr. Astrid van Vrouwerf-Boers a descoperit căpersoanele cu un astfel de diagnostic trebuie să evite produsele din grâu integral, mandarinele, anumite tipuri de varză și coca-cola.

Încercați tipul corect de fibre
De ani de zile, medicii au recomandat creșterea cantității de fibre, dar acum este clar că trebuie să fie de tipul potrivit. Un studiu olandez coautorat de Dr. de Wit a constatat că fibrele insolubile, cum ar fi cele care se găsesc în tărâțe, ar trebui evitate, potrivit thehealthy.com.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel