Sari la conținut

Fructul plin de vitamine care scade tensiunea arterială și topeşte grăsimea abdominală

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Nutriționistii recomandă includerea acestui fruct în dieta dvs. zilnică – nu numai că scade tensiunea arterială, ci și micșorează burta lăsată. 

Este vorba de mango, un fruct hipocaloric, care contine multe substante nutritive si oligoelemente care pot preveni apariţia unor probleme grave de sanatate. De asemenea, conține vitaminele A, B, C, K, E, precum și potasiu, cupru, calciu, zinc și fier.

Dr. Elena Vershenskaya susţine că, prin consumul regulat de mango, poți scăpa de kilogramele în plus, deoarece fructul este un produs cu conținut scăzut de calorii și bogat în fibre. Magneziul şi potasiul din mango menţin un flux sangvin optim în organism, relaxând vasele de sânge şi menţinând tensiunea arterială în parametri normali.

Mai mult, mango conține un antioxidant cu rol în protejarea celulelor inimii împotriva inflamațiilor. Fructul conține şi pectină, o substanță care reduce nivelul colesterolului “rău”, dar și mangiferină, care este cunoscută pentru rolul său reglator și pentru puterea sa stimulatoare asupra colesterolului HDL (bun).

Este considerat “fructul vieții” (dar și al fericirii) și se spune că Buddha obișnuia să mediteze într-o pădure de mango.

Combate eficient constipaţia

De asemenea, datorită prezenței beta-carotenului și vitaminei C, vederea se îmbunătățește și sistemul imunitar este întărit. Dr. Vershenskaya recomandă să nu mănânci mai mult de un mango pe zi. În acest caz, cel mai bine este să împărțiți fructul în două mese pentru a facilita procesul de digestie.

Conținutul ridicat de fibre (aproximativ 20% din valoarea zilnică) și apă sunt motivele pentru care consumul de mango ameliorează simptomele constipației cronice.

Studiile arată că consumul unui mango pe zi este mai eficient decât suplimentele specializate cu aceeași cantitate de fibre. Interesant este că frunzele fructului au proprietăți similare. Un studiu publicat în revista „The Journal of Nutrition” atestă efectele benefice privind îmbunătățirea microflorei intestinale ale decoctului de frunze de mango.

Cercetările recente sugerează că mango și fitochimicalele din compoziția lui pot, de fapt, să suprime celulele grase și genele corelate cu grăsimea din corp. Un studiu mai vechi a arătat că mango, mai exact coaja acestuia, inhibă formarea țesuturilor grase într-un mod similar cu antioxidantul resveratrol.

Abundă în vitamine

Mango are aproape la fel de multă vitamina C ca și sucul de lămâie: 100 de grame conțin 36 de miligrame. Un pahar (165 g) conține peste 70% din norma zilnică. S-a demonstrat că vitamina C ajută organismul să producă mai multe globule albe – leucocite, care sunt responsabile pentru imunitate.

De asemenea, vitamina C este implicată în producerea de colagen, o proteină care este responsabilă pentru creșterea și regenerarea celulelor pielii și părului

În plus, cu o porție de mango, organismul primește 25% din necesarul zilnic de vitamina A, care întărește și sistemul imunitar.

Mango conține şi vitamina B6, care este responsabilă pentru producerea serotoninei, o substanță chimică care ajută la inducerea somnului și care ne reglează starea de spirit. Trei sferturi dintr-o cană cu bucăți de mango asigură de obicei 8% din necesarul zilnic de B6.

Informații nutriționale mango

Fiecare porție de mango feliat (165 de grame) conține, cu aproximație:

  • 107 calorii
  • 3 grame de fibre
  • 24 grame de zahăr
  • 1 gram de proteine
  • 25% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A
  • 76% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C
  • 257 mg de potasiu
  • 0,2 mg de vitamina B6

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel