Sari la conținut

Cea mai bună vitamină pentru ficat. Regenerează celulele hepatice. Cum se administrează corect

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ficatul este un organ vital al corpului uman

Vitamina E este renumită pentru proprietățile sale antioxidante puternice, având ca efect prevenirea cancerului, a proceselor inflamatorii cronice și în general pentru păstrarea tinereții organismului.

Vit. E joacă un rol important în prevenirea aterosclerozei și trombozei, împiedicând formarea plăcilor de aterom pe artere. Această substanță solubilă în grăsimi este, de asemenea, implicată în producerea hemoglobinei proteice, fiind stocată, pentru o perioadă scurtă de timp, la nivelul ficatului și al țesutului adipos. De aceea, monitorizarea nivelului acesteia este importantă în caz de deficit de fier și predispoziție la anemie.

Regenerează celulele hepatice

Substanța are și un efect benefic asupra țesutului hepatic. Cercetările arată că consumul regulat al alimentelor care îl conțin reduce riscul de a dezvolta steatoză hepatică cu 30-40%.

Este important de menţionat că această vitamină, care conţine mai multe grupe de substanțe liposolubile antioxidante (tocoferoli și tocotrienoli) trebuie administrată în paralel cu consumul de alimente ce conţin acizi grași polinesaturați, potrivit nutriţioniştilor citaţi de actualno.com.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Surse naturale de vitamina E

Vitamina E se găsește mai ales în floarea soarelui, măsline, susan, caju, migdale, semințe de dovleac şi floarea soarelui, ulei, ouă, carnea de pasăre și soia.

Dintre alimentele vegetale, cele mai bune surse naturale sunt avocado, ardeiul gras, roşii, morcovi, mango și broccoli. De asemenea, legumele cu frunze verzi și cerealele conțin cantități semnificative de vitamina E.

Doza zilnică recomandată de vitamina E

Potrivit specialiştilor, necesarul zilnic de vitamina E pentru adulți este de 10-15 mg, dar doza poate fi crescută în funcţie de activitatea fizică.

Majoritatea oamenilor își iau doza zilnică recomandată de vitamina E dintr-o alimentație echilibrată, iar cantitatea de vitamina E de care o persoană are nevoie diferă în funcție de vârstă. European Food Safety Authority recomandă următoarele valori pentru necesarul mediu zilnic de vitamina E:

  • Sugari cu vârsta de la 7 la 11 luni – 5 mg vitamina E;
  • Copii cu vârsta de la 1 la 3 ani – 6 mg vitamina E;
  • Copii cu vârsta de la 3 la 10 ani – 9 mg vitamina E;
  • Copii și adolescenți (băieți) cu vârsta de la 10 la 18 ani – 13 mg vitamina E;
  • Copii și adolescenți (fete) de la 10 la 13 ani – 11 mg vitamina E;
  • Adulți (bărbați) – 13 mg vitamina E;
  • Adulți (femei) – 11 mg vitamina E.

Pentru cei mai mulți adulți care folosesc suplimente pe bază de vitamina E de origine sintetică, doza zilnică nu ar trebui să depășească 1.000 miligrame pe zi. Pentru a evita supradozajul sau alte probleme care pot apărea în urma administrării suplimentelor cu vitamina E, este important să cereţi sfatul medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: