Sari la conținut

Fructul verii care scade rapid colesterolul. Previne bolile de inimă şi reduce vâscozitatea sângelui

colesterol ridicat

Din cuprinsul articolului

Menținerea colesterolului în parametri normali ne ajută să prevenim apariția prematură a bolilor cardiovasculare și depinde într-o măsură foarte mare și de stilul nostru de viață.

Alimentația sănătoasă, 30 de minute de mișcare moderată zilnic, renunțarea la fumat și limitarea consumului de sare și de zahăr, sunt cele mai bune alegeri care ne pot ajuta să creștem colesterolul bun și să ne păstrăm tonusul fizic și psihic.

Pentru că nu dă simptome neplăcute şi semne clinice evidente, se recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol în special în cazul persoanelor cu risc crescut. În general, 75% din colesterol este produs de ficat, iar restul de 25% provine din aportul alimentar.

Medicii spun că, printre cele mai eficiente alimente în reducerea grăsimilor din sânge, se numpără şi coacăzele negre. Aceste fructe abundă în flavonoizi, care reduc, printre altele, vâscozitatea sângelui, potrivit actualno.com.

De altfel, mai multe studii de laborator au confirmat această ipoteză medicală, care se bazează pe faptul că antocianinele – antioxidanţii prezenţi în acest tip de fructe – ajută la prevenirea formării plăcilor de aterom de pe artere.

Valoarea nutritivă

Coacăzele negre au o concentraţie mare de: antociani, substante polifenolice, antioxidanti şi acidul gamma-linoleic (GLA).

  • 9,5 g% zaharuri;
  • 2,1 g% acizi;
  • 0,9% proteine;
  • 56,8g % calciu;
  • 4,5 mg% fier;
  • 35 mg% fosfor;
  • 316 mg% potasiu;
  • 2,8 mg% sodiu;
  • 3,5 mg% zinc;
  • 1,5 mg% cupru;
  • 3,4 mg % clor;
  • 0,01 mg% fluor;
  • 0,1 mg% caroten;
  • 0,06 mg % vitamina B1;
  • 0,01 mg% vitamina B2;
  • 150 mg% vitamina C.

Cercetările realizate asupra consumului de coacăze pe parcursul a 2-3 săptămâni au demonstrat că acestea îmbunătățesc funcțiile cognitive, chiar și la o oră după consum. Coacăzele facilitează oxigenarea creierului și prevenind afecțiunile neurologice, inclusiv bolile Alzheimer, Huntington și Parkinson.

De obicei, acumularea de radicali liberi duce la inflamarea celulelor creierului (neuroni). Coacăzele negre reduc neuroinflamația deoarece conțin molecule antiinflamatoare, potrivit doc.ro. Un efect cumulativ al acestor proprietăți duce la îmbunătățirea memoriei, învățării și abilităților cognitive.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel