miercuri, februarie 24, 2021

Cancerul de vezică urinară este acel tip de cancer care începe în celulele vezicii urinare. Este al patrulea cel mai răspândit cancer întâlnit cu precădere la bărbați. Acest tip de cancer este mai rar întâlnit la femei. Atenție! Fumătorii bărbați au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu cei care nu fumează. 

Cancerul vezicii urinare se produce atunci când celule anormale se dezvoltă în vezică. Celulele pot fi benigne sau maligne. Din păcate, dacă este malign, acest tip de cancer are o evoluție extrem de rapidă. În lipsa tratamentului, el duce la apariția metastazelor destul de repede și astfel apar tumori în alte organe.

Specialiștii susțin că fumătorii bărbați au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu cei care nu fumează. De regulă, boală își are debutul după vârsta de 55 de ani.

În literatura de specialitate există mai multe tipuri de cancer de vezică urinară, dar cele mai multe cazuri sunt uroteliale sau carcinom cu celule tranziționale.

De cele mai multe ori, prezența sângelui în urină – hematurie – este primul semn al cancerului de vezică urinară. Pentru pacient nu întotdeauna acesta este un simptom observabil cu ochiul liber. Poate doar schimbarea culorii urinii să i se pare suspectă. De regulă, prezența sângelui în urină este depistată cu ajutorul testelor de urină.

Alte simptome posibile sunt:

  • Nevoie de urinare frecventă,
  • Dureri sau arsuri în timpul urinării,
  • urina are un flux slab
  • Nevoia pregnantă de a urina în timpul nopții

Printre factorii de risc ai cancerului de vezică urinară sunt: fumatul, obezitatea, vârsta și moștenirea genetică. Important de reținut că dacă unii factori nu pot fi modificați, alții pot. Cu alte cuvinte, poți renunța la fumat. Medicii spun că fumătorii sunt de cel puțin trei ori mai susceptibili de a face acest tip de cancer decât nefumătorii. Fumatul provoacă aproximativ jumătate din toate cazurile de cancer de vezică la bărbați, dar și la femei.

Dar și practicarea anumitor profesii duce la apariția acestui tip de cancer. Cei mai expuși sunt: cei care lucrează cu piele, textile, vopsea, pictorii, inclusiv șoferii de camioane. Anumite substanțe chimice sunt vinovate pentru apariția bolii.

Mai mult, fumătorii care lucrează și cu substanțe chimice cauzatoare de cancer au un risc deosebit de mare de cancer de vezică urinară.

În funcție de stadiul la care este descoperită boală există mai multe tratamente pentru cancerul urotelial. Astfel, acest tip de cancer poate sa fie operat, pacienții vor face chimioterapie, radioterapie. Inclusiv imunoterapia este benefică. Vestea bună este că tumorile vezicii urinare în stadiu precoce pot fi deseori eliminate.

Ultimele stiri

Parteneri