Sari la conținut

Ganglioni inflamați la copii: ce boli semnalează și când trebuie să mergi la medic?

Descoperirea unor ganglioni inflamați la gat, la ceafă sau în zona abdominală la copii îngrijorează adesea părinții. Deși pot semnala probleme grave de sănătate, nu trebuie să te alarmezi imediat.

În cele mai multe cazuri, umflarea ganglionilor apare în contextul bolilor copilăriei sau chiar și în cadrul unor răceli mai serioase. Informează-te în continuare despre ce boli poate fi vorba atunci când copilul are unul sau mai multi ganglioni umflați.

Ganglionii inflamati poartă denumirea medicală de limfadenopatie și apar adesea atunci când sistemul imunitar se luptă cu o infecție sau cu o boală severă cum este cancerul. Ganglionii limfatici sunt componente importante ale sistemului imunitar. Există peste 600 de ganglioni răspândiți în tot corpul, care acționează ca mici filtre, captând virusurile, bacteriile, celulele anormale, toxinele pentru a fi distruse de leucocite. Ganglionii produc și alte substanțe implicate în neutralizarea agenților infecțioși.

Copiii, mai ales cei de vârstă mică, sunt expuși adesea multor infecții specifice colectivităților de copii. Ganglionii lor sunt mai tot timpul ocupați cu lupta contra acestor infecții. De aceea, copiii au, în general, ganglionii mai mari decât ai adulților. Dar trebuie făcută diferența între inflamarea ganglionilor dintr-o cauză banală (o răceală care trenează) și una patologică. Iată care pot fi situațiile pe care trebuie să le iei în serios și să mergi cu copilul la medic.

Scarlatina

Scarlatina, boală infecțioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A, debutează brusc prin febră mare (39-40 grade Celsius), dureri în gât, inflamarea ganglionilor limfatici, dureri de cap, limbă încărcată, cu pete mici purpurii (limbă zmeurie). Erupția cutanată apare mai ales în zona pliurilor, obrajii sunt roșii, iar zona din jurul ochilor si gurii rămâne palidă. Fiind o boală contagioasă, pacientul cu scarlatină trebuie să rămână izolat la domiciliu, în multe cazuri fiind necesară internarea în spital pentru inițierea tratamentului. Terapia include obligatoriu antibiotice (penicilină/eritromicină) și durează 12-14 zile. După încheierea tratamentului, copilul trebuie testat din nou pentru confirmarea negativării streptococului A. Este important ca focarul infecțios să fie eradicat, pentru a se evita apariția unor complicații renale, cardiace sau reumatice (artrită reumatoidă juvenilă).

Varicela

Varicela, cunoscută și ca vărsatul de vânt, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Este foarte contagioasă, fiind provocată de virusul varicelo-zosterian. Simptomele sunt bine cunoscute: erupție pe tot corpul, sub formă de vezicule pline cu lichid, care determină mâncărimi și disconfort. În plus, apar febră moderată, dureri de cap, oboseală, lipsa poftei de mâncare, ganglioni limfatici inflamați în zona gâtului, latero-cervical și în spatele urechilor. Acești ganglioni pot rămâne măriți în volum mai mult timp chiar și după vindecare varicelei. În cazul majorității copiilor, varicela este o boală ușoară, care se tratează simptomatic (antitermice, antiinflamatoare, soluții mentolate aplicate local) și se vindecă după 10-15 zile.

Oreionul

Numit și parotidita epidemică, oreionul este provocat de virusul urlian, care se cantonează la nivelul glandelor parotide, situate de-o parte și de alta a mandibulei, sub barbie și în spatele urechilor. Boala debutează lent, cu febră, oboseală, dureri și umflarea glandelor parotide (unilateral sau bilateral), inflamarea ganglionilor limfatici. După aproximativ 5 zile, febra cedează, durerile se atenuează și umflătura scade treptat. Se recomandă repaus la pat în primele zile de boala, regim alimentar ușor, antitermice pentru combaterea febrei.

Otita

Adesea, otita apare după o răceală persistentă. Infecțiile urechii pot cauza dureri de ureche, scurgeri de puroi din ureche, scăderi de auz, dureri în gât, adenopatie latero-cervicală, secreții nazale, nas înfundat, febră ridicată, stare generală de rău. În general, otita se tratează cu antibiotice, antitermice, antiinflamatoare, picături locale. Este important ca tratamentul să fie respectat conform indicațiilor medicului, pentru a preveni otitele recurente.

Neuroblastomul

Neuroblastom este cea mai frecventă tumoră întâlnită la copiii cu vârsta mai mică de 1 an. Tumora se formează de obicei în țesuturile nervoase ale sistemului nervos simpatic sau în nervii situați în țesuturile glandelor suprarenale. De asemenea, neuroblastomul se poate forma în țesutul nervos de lângă coloana vertebrală, la nivelul gâtului, pieptului sau pelvisului. Aceste tumori se răspândesc (determină metastaze) în ganglionii limfatici, ficat, oase, măduva osoasă. Umflarea ganglionilor limfatici reprezintă un semnal de alarmă, mai ales dacă se asociază cu simptome precum: umflături sau vânătăi în jurul ochilor, febră inexplicabilă, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, convulsii, slăbiciune musculară, vărsături, diaree, o masă abdominală simțită la palpare sau văzută ca abdomen umflat. Consultați întotdeauna medicul pentru astfel de simptome observate la copil.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel