sâmbătă, aprilie 1, 2023

Gargara cu apa oxigenată. Peroxidul de hidrogen este un compus chimic care combină hidrogenul cu oxigenul. Puteți să-l cumpărați la majoritatea farmaciilor și să-l utilizați pentru orice, de la dezinfectarea rănilor până la curățarea căzii de baie. În limbajul popular este cunoscut ca și apă oxigenată.

Oamenii utilizează gargara cu apă oxigenată pentru a calma durerile în gât, albirea dinților și reducerea inflamației gingiilor.

Cheia pentru gargară în siguranță a peroxidului de hidrogen este să vă asigurați că nu îl înghițiți niciodată. Acest lucru este adevărat, indiferent dacă utilizați 3% peroxid de hidrogen sau 35% peroxid de hidrogen „alimentar”

Te-ar mai interesa: Bacteria periculoasă care face ravagii în rândul c...

Apa oxigenată pentru sănătatea orală

Gargara cu apă oxigenată poate ajuta cu o serie de probleme orale, inclusiv inflamația gingiilor și durerea în gât. Ajută chiar și la albirea dinților.

Medicii stomatologi folosesc peroxid de hidrogen pentru a îmbunătăți sănătatea bucală a pacienților de mai bine de un secol, deoarece funcționează – este o soluție ieftină și stabilă.

Peroxidul de hidrogen contribuie la promovarea vindecării și prevenirii aftelor și a altor răni mici la nivelul gurii prin reducerea bacteriilor din gură.

Pur și simplu înmuiați un tampon de bumbac în hidrogenul diluat și frecați-l ușor pe afta sau pe rana bucală. Scuipă orice exces de peroxid de hidrogen și asigură-te că eviți să înghiți.

Te-ar mai interesa: Autoritățile anunță controale pentru siguranța ali...

Gargara cu peroxid de hidrogen poate ajuta la reducerea inflamației gingiilor, mai ales atunci când este combinată cu periajul obișnuit și folosirea aței dentare.

Când utilizați peroxidul de hidrogen în gură în timp ce faceți gargară, peroxidul de hidrogen eliberează oxigen care ajută la distrugerea bacteriilor. Prezența oxigenului ucide bacteriile anaerobe care provoacă boli ale gingiilor și inflamații.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă observi asta pe ughi...

Oxigenul eliberat de peroxidul de hidrogen pătrunde în smalțul dentar și descompune moleculele care produc pete pe dinți. Din acest motiv, clătirea gurii cu apă oxigenată ajută la albirea dinților. Efectul apare însă după minim 3 luni de utilizare.

Calmarea durerilor în gât

Gargară cu peroxid de hidrogen poate ajuta la o durere în gât în mai multe moduri. Peroxidul de hidrogen are proprietăți antibacteriene. Vă poate ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor bacteriene care cauzează adesea dureri în gât.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune ceaiuri pentru ficatul gras, încărca...

Totodată, peroxidul de hidrogen în contact cu mucusul creează o spumă care diluează mucusul și facilitează eliminarea acestuia.  Această spumă face mucusul mai puțin lipicios și mai ușor de drenat. De asemenea, poate ajuta la slăbirea mucusului din gât, care poate provoca iritații și dureri.

Astfel se obține o ameliorare a iritației gâtului și a tusei.

Un efect la de bun îl are gargara cu apă și sare, care poate fi folosită mai ales la copii.

Te-ar mai interesa: Nu o să mai tușești deloc! Pisează o banană și mai...

Se amestecă 1 cană de apă cu ½ linguriță de sare. Se face gargară sau se clătește gura timp de 60 de secunde, apoi se scuipă.

Gargara cu apă oxigenată ajută la eliminarea transmiterii coronavirusului

Clătirea gurii cu anumite substanțe antiseptice ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

O recenzie sistematică a arătat că peroxidul de hidrogen de 0,5% inactivează virusurile cu membrană lipidică, precum sunt coronavirusurile.

Virusurile din familia „corona” au un înveliș lipidic în care se află glicoproteinele necesare infectării gazdei.

Dezmembrarea acestei membrane grase este considerată o strategie virucidă de a preveni infecția. Studiile au arătat că peroxidul de hidrogen produce radicali liberi de oxigen care perturbă membranele grase ale virusurilor.

Dacă clătirea gurii cu apă oxigenată distruge învelișul proteic al virusului, astfel s-ar obține o reducere a încărcăturii virale de SARS-CoV-2 din cavitatea bucală și orofaringe.

În concentrații mai mari de 0,5%, peroxidul de hidrogen poate vătăma țesuturile intra-orale, iar în concentrații mai mici de 0,5% nu este eficient.

Cum se face gargara cu apă oxigenată

Apa oxigenată trebuie diluată corespunzător înainte de utilizare. Atenție mare la riscul de înghițire a acestei soluții, căci poate provoca daune interne severe.

Dacă folosiți apă oxigenată de 3%, diluați 1 parte de apă oxigenată cu 2 părți de apă simplă. Veți obține astfel o soluție de peroxid de hidrogen de 1%.

Luați o gură mică de soluție și clătiți gura timp de 1 minut.

Nu depășiți 90 de secunde. Scuipați apoi soluția, cu grijă să nu înghițiți.

Gargara cu peroxid de hidrogen poate cauza înroșirea și iritarea ușoară a cavității bucale.

Aceste reacții dispar în câteva ore. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, sunați medicul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private