Sari la conținut

Gastrita

Imagine creată cu AI
Mercur retrograd

Afectiune inflamatorie a mucoasei stomacului. Gastritele pot fi acute sau cronice. Gastritele acute – Aceste inflamatii acute ale mucoasei stomacului au cauze foarte diferite: medicamentele (indeosebi antiinflamatoarele), alergia, stresul, agentii infectiosi. Simptomele bolii, inconstante, sunt in principal durerile gastrice (arsuri de stomac), declansate sau exacerbate de luarea unei mese. Principalul risc al acestei boli este hemoragia digestiva, a carei importanta este imprevizibila. Tratamentul face apel la un regim alimentar putin iritant (fara condimente, fara alcool, fara prajeli) si la pansamente gastrice si medicamente antisecretorii (care reduc aciditatea gastrica). Gastritele acute se vindeca in cateva zile. Gastritele cronice – Aceste inflamatii cronice ale mucoasei stomacului sunt cauzate de unii agenti iritanti, in particular tutunul si alcoolul, consumul de medicamente antiinflamatorii sau chiar de unele fenomene de autoimunitate (fabricarea de catre organism a unor anticorpi indreptati impotriva propriilor organe), ca in boala lui Biermer. O gastrita cronica poate sa se manifeste prin dureri gastrice. Cel mai des totusi, nu exista dureri gastrice, ci uneori doar o pierdere a poftei de mancare sau o mica hemoragie persistenta. Tratamentul consta, in principal, in atenuarea simptomelor, atunci cand ele exista (pansamente gastrice, regim fara alcool). In cazurile in care exista suspiciunea unei evolutii tumorale, este necesara o supraveghere gastroscopica.

Gastrita

Gastrita este o inflamaţie, iritaţie sau eroziune a mucoasei stomacului. Ea poate apărea brusc (acută) sau trepatat (cronică).

Această afecţiune poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi:

Consumul excesiv de alcool

Utilizarea prelungită a medicamentelor anti-inflamatoare non-steroidiene, cunoscute sub numele de AINS, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul

Infecția cu bacterii, cum ar fi Helicobacter Pylori

Intervenții chirurgicale majore

Accidentări traumatice, arsuri, sau infecții severe

Anemia pernicioasa: o formă de anemie care apare atunci când stomacul nu dispune de o substanță naturală necesară pentru a absorbi în mod corespunzător și digera vitamina B12
Refluxul biliar

 

Simptome şi tipologie

Simptomele gastritei variază de la un indvid la altul, la unele persoane neapărând niciun fel de semne, însă cele mai frevente simptome sunt umrătoarele:

Greață şi vărsături
Balonare şi durere abdominală
Indigestie

Arsură la stomacîntre mese sau pe timp de noapte
Sughiț

Pierderea poftei de mâncare
Vărsături cu sânge

În funcţie de tipul evoluţiei, gastritele pot fi cronice şi acute.

Gastrita acută este cauzată frecvent de ingestia unor medicamente (aspirina, antiinflamatorii – gastrita postconsum de AINS), de abuzul de bauturi alcoolice – gastrita etanolică, meselor copioase, condimentelor sau alimentelor dificil de digerat. În unele cazuri se instalează secundar ingestiei de substanţe caustice precum acidul sulfuric, clorhidric, acetic, substanţe care provoacă răni pe diferite porţiuni ale mucoasei gastrice – gastrita acută postingestională. În alte cazuri poate fi provocată de refluxul bilei din duoden în stomac, în special după anumite intervenţii chirurgicale la nivelul stomacului ce favorizează refluxul bilios.

Gastritele cronice se caracterizează prin prezenţa unor simptome dispeptice de lungă durată resimţite de bolnav la nivelul abdomenului superior şi sensibilitate dureroasă epigastrică moderată. Gastrita cronică are o evoluţie îndelungată de obicei progresivă şi poate duce în timp la atrofia mucoasei gastrice.
O complicaţie severă a oricarei forme de gastrită este reprezentată de hemoragia de la nivelul mucoasei gastrice, manifestările clinice fiind diferite în funcţie de cantitatea sângelui pierdut – de la uşoară anemie, la scaune cu sânge (melena) şi şoc hemoragic.

 

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea gastritei, medicul va face o examinare fizică şi poate recomada, de asemenea, următoarele teste:

Endoscopie digestivă superioară-un tub subţire cu o cameră minusculă este introdus prin gură, până în stomac, pentru a putea fi observată mucoasa stomacală..Medicul va verifica dacă există inflamaţie și poate efectua o biopsie, o procedură în care o bucată mică de ţesut este eliminat şi apoi trimis la un laborator pentru analize.
Testele de sânge, medicul poate efectua teste de sânge diverse cum ar fi verificarea numărului de celule roşii din sânge pentru a determina dacă există anemie, caz în care nu sunt suficiente celule rosii.

Testul pentru hemoragiile oculte (test de scaun). Acest test verifică prezența de sânge în scaun, un posibil semn de gastrită.

 

Tratament

Dacă nu este tratată, gastrita poate poate cauza pierderi mari de sânge şi poate creşte riscul dezvoltării cancerului la stomac.

Pentru a trata gastrita este neapărat nevoie de sfatul mediculului, iar tratamentul poate include:

antiacide și alte medicamente pentru a reduce acidul din stomac, care provoacă iritații în zonele inflamate
Evitarea alimentelor fierbinţi şi picante
Pentru gastrita cauzată de infecţia cu H. pylori, medicul va prescrie un regim compus din mai multe antibiotice, plus un medicament pentru blocarea acidului (utilizat pentru arsuri la stomac)
Dacă gastrita este cauzată de anemie pernicioasă, va fi recomandată vitamina B12
Eliminarea alimentelor iritante, cum ar fi lactoza sau glutenul din grâu.

UNDE CEREŢI AJUTOR ÎN ROMÂNIA

SPITALE:SPITALUL UNVERSITAR DE URGENŢĂ BUCUREŞTI

Adresa: Splaiul Independentei Nr.169
Localitate: Sectorul 5, Bucuresti

Telefon: 021.318.05.19 – 29, 021.318.05.23, 021.318.05.45
Email: secretariat@suub.ro, urgenta@suub.ro, contact@suub.ro
Web: www.suub.ro

SPITALUL CLINIC DR. IOAN CANTACUZINO

Adresa: Str. Ioan Movila nr. 5
Localitate: Sectorul 2, Bucuresti

Telefon: 021.210.71.00
Fax: 021.210.64.35
Email: cantacuzino@spitalul-cantacuzino.ro
Web: www.spitalul-cantacuzino.ro

CLINICI PRIVATE:

CLINICA MEDLIFE

Adresa: Bucuresti , Brasov, Timisoara, Arad, Cluj

Tel: call center Bucuresti 021 9646
call center Brasov 0268 960
call center Timisoara 0256 960
call center Arad 0257 960

Web: www.medlife.ro

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: