Sari la conținut

Gheorghe Mărmureanu anunţă când vom avea un seism major. Ce cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur ca cel din 1977

cutremur in România
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că un cutremur masiv în România nu este așteptat în acest an.

Conform unor analize statistice şi calcule ştiinţifice, în România, vom avea un seism mare după anul 2040. Profesorul Mărmureanu spune că există un anumit tipar după care se produc aceste cutremure devastatoare.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol.

„Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede”

Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Mărmureanu pentru playtech.ro, potrivit romaniatv.net.

Recent, Sofia Vicoveanca a declarat că locuiește într-un bloc vechi, din Suceava, cu risc seismic major de prăbușire în caz de cutremur, dar că nu se sperie foarte tare. Este convinsă că nu va păți nimic, mai ales că este o fire credincioasă. Totuși, s-a interesat care ar fi locurile din casă care îi pot salva viața în cazul unei astfel de situații. Seismologul a venit și cu o recomandare pentru cei ce locuiesc în imobile cu bulină roșie.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.

Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, potrivit playtech.ro.

Ce cartiere din București sunt mai sigure

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, și cercetător științific, susţine că mai multe cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major.

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje.

Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură.

Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a explicat seismologul.

Poate fi sau nu prevestit un cutremur major?

În România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, fiind vorba de cutremure cu magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Chiar dacă au fost de mici intensități, aceste cutremure i-au alarmat pe specialiști.

„În lume au loc mereu cutremure, unele sunt foarte mari, ca acesta, din Japonia, din prima zi a anului. Din păcate, nici japonezii și nici americanii, care sunt cei mai buni în seismologie, nu au găsit nici acum o modalitate de a afla când urmează un cutremur.

Unii oameni susțin că pot prevesti cutremurele, că au această capacitate paranormală, dar eu personal nu cred că este adevărat. Nici eu nu am această putere. Alții însă, care au trecut prin necazuri la cutremure mari pot rămâne pe viață cu această sperietură. E ca o boală”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel