Sari la conținut

Ghid despre cum se administrează corect ibuprofenul, în funcție de vârstă. Adevărul despre efectele medicamentului în caz de COVID-19

medicament antiinflamator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
medicament antiinflamator crază probleme de sanatate

Cum se administrează corect ibuprofenul. Există o atenție semnificativă a mass-media la nivel mondial asupra răspândirii Coronavirus, ceea ce a dus la o preocupare justificată a consumatorilor cu privire la riscurile cauzate de COVID-19 și o „infodemie”. Temerile cu privire la riscurile cauzate de acest focar și amploarea provocării pentru sănătatea publică au dus la o creștere semnificativă a persoanelor care caută informații despre ce trebuie să facă pentru a proteja și a preveni virusul.
Consumatorii caută surse online pentru a oferi îndrumări cu privire la ceea ce ar trebui să facă. Totuși, nu toate informațiile se bazează pe științe solide. Vidul informațional a dus la apariția dezinformării, a percepțiilor greșite și a miturilor propagate de surse care nu au credibilitatea de a oferi comentarii autoritare.

Prof. dr. Eovelina Moraru, medic primar Pediatrie, Alergologie Pediatrica, Gastroenterologie Pediatrica si Hepatologie Pediatrica a explicat, în cadrul unui interviu, care e adevărul din spatele miturilor despre ibuprofen. Cu o experienta medicala si didactica de peste 40 ani, dr. Eovelina Moraru are multiple competente medicale pe care le foloseste in sprijinul unui diagnostic precis si complet. Este membru in Comisia de avizare proiecte de cercetare a UMF Iaşi, Comisia de Specialitate de Gastroenterologie şi Hepatologie Iasi pentru Tratamentul Hepatitei Cronice la copil şi adult, Colectivului ştiinţific al proiectului European.

În ceea ce privește ibuprofenul, au apărut recent rapoarte conflictuale, în special pe canalele de social media, care pun sub semnul întrebării dacă ibuprofenul este legat de agravarea COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și majoritatea altor autorități globale de sănătate au emis de atunci declarații care confirmă absența unor dovezi științifice și date concludente care să susțină această preocupare.
Dezinformarea, percepțiile greșite și miturile au potențialul de a duce la rezultate dăunătoare pentru sănătatea publică și limitează în mod semnificativ adoptarea de măsuri de prevenire bazate pe dovezi, așa cum sunt recomandate de experți din conducere în sănătate publică. Scopul nostru este de a contribui la diseminarea informațiilor științifice în mass-media, ajutând consumatorii să obțină o perspectivă bazată pe dovezi asupra crizei care ne înconjoară.

Cum se administrează corect ibuprofenul

UTILIZAREA SIGURĂ A IBUPROFENULUI

NU EXISTĂ DOVEZI ȘTIINȚIFICE DOVEDITE ACTUALE ÎMPOTRIVA UTILIZĂRII IBUPROFENULUI ÎN TRATAREA SIMPTOMELOR COVID-19
Reckitt Benckiser (RB), producătorul medicamentelor cu ibuprofen, este informat cu privire la răspândirea în spațiul public al unor informații despre utilizarea de steroizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusive ibuprofen, pentru atenuarea simptomelor COVID-19.
Pe baza tuturor informațiilor disponibile, în prezent nu există dovezi științifice care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și alte alte autorități medicale au emis, de asemenea, declarații care recunosc absența unor dovezi științifice concludente pe acest subiect.
Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experiență îndelungată în piață, care a fost folosit în siguranță, de mai bine de 30 de ani, pentru îngrijirea pacienților cu febră și durere, inclusiv în bolile virale.
Ca în cazul oricărui medicament, amintim consumatorilor și îngrijitorilor acestora să citească cu atenție și să urmeze instrucțiunile furnizate pe ambalaj și în prospectul produsului. Dacă aveți probleme suplimentare, adresați-vă furnizorului dumneavoastră de asistență medicală.
În calitate de organizație responsabilă, bazată pe știință, colaborăm cu autoritățile sanitare relevante. Rămânem angajați să comunicăm orice informații sau îndrumări suplimentare necesare pentru utilizarea în siguranță a produselor noastre în cazul în care apare nevoia.

IBUPROFEN ÎN CONTEXTUL COVID-19

Suntem conștienți de discuțiile în curs privind utilizarea de steroizi și produse antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen, pentru ameliorarea simptomelor COVID-19 (coronavirus). Experții noștri medicali elaborat următoarea perspectivă pentru a vă ajuta să navigați în informațiile pe care le auziți în cazul în care aveți întrebări.

1) Pot lua ibuprofen pentru a trata simptomele COVID-19 (Coronavirus)? Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și autoritățile medicale din Marea Britanie au recunoscut că puteți lua ibuprofen sau paracetamol pentru a trata simptomele COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă:
„OMS nu recomandă împotriva utilizării ibuprofenului” – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Tweet, 19 martie 20201
Comisia din Regatul Unit a Grupului de Lucru al Experților în Domeniul Medicamentelor Umane privind coronavirusul (COVID-19) a concluzionat:
„Pacienții pot lua paracetamol sau ibuprofen atunci când se auto-tratează pentru simptomele COVID-19, cum ar fi febra și cefaleea.” – Scrisoarea CAS a Comisiei pentru medicamente umane, 14 aprilie 2020.2

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) precizează:
„În prezent nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea COVID-19.“ „Atunci când se începe tratamentul pentru febră sau durere în COVID-19, pacienții și cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opțiunile de tratament disponibile, inclusiv paracetamolul și AINS”. – Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), declarație, 18 martie 20203
Ca și în cazul oricăror medicamente, amintim consumatorilor și îngrijitorilor lor să citească și să urmeze cu atenție instrucțiunile furnizate pe ambalaj și în broșura cu informații despre pacient. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri suplimentare, trebuie să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății.

2) Care este discuția actuală în jurul ibuprofenului și COVID19 (Coronavirus)? Recent, au apărut rapoarte conflictuale, în special pe canalele de social media, care pun sub semnul întrebării dacă ibuprofenul este legat de agravarea COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și majoritatea altor autorități globale din domeniul sănătății au emis de atunci declarații care confirmă absența unor dovezi științifice și date concludente care să susțină această preocupare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă::
„OMS se consultă cu medicii care tratează pacienți cu COVID-19 și nu au la cunoștință rapoarte cu privire la niciun efect negativ al ibuprofenului, mai mult decât efectele secundare obișnuite cunoscute care limitează utilizarea acestuia în anumite populații” – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Tweet, 19 martie 20201
Comisia din Regatul Unit a Grupului de Lucru al Experților în Domeniul Medicamentelor Umane privind coronavirusul (COVID-19) a concluzionat:

„În prezent, nu există dovezi suficiente pentru a stabili o legătură între utilizarea ibuprofenului sau a altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) și contractarea sau agravarea COVID-19.” – Declarație Comisia pentru medicamente umane (CHM) 14 aprilie 2020.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) precizează:
„În prezent, nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea COVID-19.” – Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), declarație, 18 martie 20203

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) afirmă:
„În acest moment, FDA nu este conștientă de dovezi științifice care leagă utilizarea AINS, precum ibuprofenul, cu agravarea simptomelor COVID-19.” – Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA), declarație, 19 martie 20204
Administrația bunurilor terapeutice din Australia (TGA) afirmă:
„În prezent, nu există dovezi științifice verificate de experți, publicate, care să susțină o legătură directă între utilizarea ibuprofenului și o infectare mai severă cu COVID-19” – Administrația bunurilor terapeutice din Australia (TGA), declarație, 20 martie 20205

3) Înrăutățește consumul de ibuprofen cazurile de COVID-19? Pe baza tuturor informațiilor disponibile în acest moment, nu există nicio legătură dovedită științific între consumul fără prescripție medicală de ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, cu un profil de siguranță bun, folosit în mod eficient ca analgezic (reducerea durerii) și antipiretic (reducerea febrei) în automedicație de mai bine de 30 de ani.

La fel ca în cazul oricărui alt medicament, aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect. Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm adresați-vă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale.

4) Dacă iau ibuprofen în acest moment, ar trebui să mă opresc? Dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la tratamentul pe care îl urmați sau la alte opțiuni disponibile pe care le aveți, vă recomandăm să contactați un profesionist din domeniul sănătății.
Ibuprofenul este un medicament uzual, atât în automedicație, cât și în prescripțiile medicale, cel mai adesea folosit pentru reducerea durerilor și a febrei. Pe baza tuturor informațiilor disponibile, în acest moment nu există nicio legătură dovedită științific între utilizarea fără prescripție medicală a ibuprofenului și agravarea cazurilor de COVID-19 sau creșterea riscului de a contacta boala.

5) Există recomandări speciale în cazul copiilor sau persoanelor în vârstă? La fel ca în cazul oricărui medicament, există instrucțiuni specifice cu privire la cine poate sau nu consuma ibuprofen, precum și despre cum trebuie utilizat. Aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect. Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm adresați-vă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale.

6) Care este poziționarea producătorilor de medicamente cu privire la utilizarea ibuprofenului în tratarea simptomelor de COVID-19?

Pe baza tuturor informațiilor disponibile, în acest moment nu există nicio legătură dovedită științific între utilizarea fără prescripție medicală a ibuprofenului și agravarea cazurilor de COVID-19 sau creșterea riscului de a contacta boala. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, cu un profil de siguranță bun, folosit în mod eficient ca analgezic (reducerea durerii) și antipiretic (reducerea febrei) în automedicație de mai bine de 30 de ani.
Dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la tratamentul pe care îl urmați și la alte opțiuni disponibile pe care le aveți, vă recomandăm să contactați un profesionist din domeniul sănătății.

7) Crește utilizarea de ibuprofenriscul de a contacta COVID-19?
COVID-19 este o boală de natură infecțioasă, cauzată de o nouă tulpină de coronavirus. Virusul afectează sistemul respirator și, pe baza informației disponibile în acest moment, cel mai probabil se transmite prin picăturile produse atunci când tușim sau strănutăm.
Nu există nicio legătură dovedită științific între consumul de ibuprofen sau de orice alt antiinflamator nesteroidian (AINS) și creșterea riscului de a contacta COVID-19.

8) Ce este ibuprofen? Ibuprofenul este substanța activă care aparține clasei numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Medicamentele din această clasă sunt cel mai adesea utilizate pentru reducerea durerilor și/ sau reducerea febrei. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut și eficient, utilizat de mai bine de 30 de ani, de miliarde de consumatori din peste 90 de țări.
Dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la tratamentul pe care îl urmați sau la alte opțiuni disponibile pe care le aveți, vă recomandăm să contactați un profesionist din domeniul sănătății.
Referințe: 1 Full WHO statement 2 Full EMA statement 3 Full UK health authority statement 4 Full FDA statement 5 Full Australia TGA statement

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel