Sari la conținut

Ghid practic: Iată cum să te vindeci când ai inima rănită

Sursa foto: Pixabay

Ghid practic: cum să-ți vindeci inima rănită. Pierderea unei persoane dragi ne poate răni inima mai mult decât ne putem da seama și, în multe situații, o pierdere grea vine împreună cu o stare de neputință, cu stres, cu lipsa dorinței de a mai trăi. 

Sursa foto: Pixabay

Inima rănită poate să doară mai mult decât am crede. Pierderea unei persoane dragi nu este singura cauză pentru care putem suferi într-atât încât să simțim că inima se rupe în două. De pildă, terapeutul Jenna Palumbo, LCPC, consideră că durerea este mult mai complicată.

„Moartea cuiva din familie, pierderea locului de muncă, pierderea unui prieten apropiat – toate acestea ne pot răni inima și ne dau senzația că lumea noastră nu va mai fi niciodată la fel”.

Cu siguranță procesul de vindecare a inimii rănite ia timp. Mult timp…

Dar vestea bună este că există anumite acțiuni ce stau în puterea noastră pentru a trece mai departe și a continua să trăim chiar și după o pierdere importantă.

Iar primul pas este să încercăm să ne protejăm emoțional. De aici încolo lucrurile încep să se redreseze. 

Dă-ți permisiunea să suferi

Sursa foto: Pixabay

Suferința nu este la fel pentru toată lumea, fiecare percepe și trăiește diferit, dar cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi înșine este să ne dăm permisiunea să suferim și să trăim toate sentimentele de tristețe, durere, furie, singurătate sau chiar vină.

„Uneori, făcând asta, în mod inconștient, dai și celor din jurul tău ocazia de a simți durerea ta, astfel că nu te vei mai simți singur în astfel de situație”, spune terapeutul Palumbo.

 

Îngrijește-te!

Atunci când suferi, este foarte ușor să uiți de tine, de nevoie tale… Nu te mai îngrijești, nu-ți mai pasă, nu mai ai așteptări, nu mai ai bucurii.

Simți că totul se sfârșește aici și nimic pare să mai aibă sens. Dar tristețea nu este numai o experiență a emoțiilor, există efecte și la nivel psihic.

Iar acestea sunt tot mai greu de vindecat, mai ales dacă trece mult timp. Ce putem face pentru a trece mai ușor? Ei bine, ne ajută să tragem aer adânc în piept, să medităm, să facem câteva exerciții fizice. Toate acestea ne vor ajuta să ne păstrăm energia. De asemenea, trebuie să ținem minte ă hidratarea este deosebit de importantă.

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Scrie pe o bucată de hârtie ce îți trebuie (metoda notecard)

Este foarte important să conștientizezi ce ți se întâmplă și ce trebuie să faci mai departe. Cum poți face asta cât mai simplu:

  • așază-te și fă-ți o listă cu tot ce ai nevoie, incluzând aici și nevoia de suport emoțional – foarte important, de altfel;
  • ia câte o bucată de hârtie și scrie pe fiecare ce ai nevoie să faci;
  • atunci când oamenii te întreabă ce pot face pentru tine, cum te pot ajuta, le înmânezi câte o bucată de hârtie pe care ai notat ce îți trebuie sau îi lași să aleagă ei câte o astfel de notiță. Astfel, vei reuși să comunici cu ceilalți despre nevoile tale și să îi lași pe cei apropiați să te ajute.

Ieși din casă!

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Studiile arată că două ore pe săptămână petrecute în afara casei, de preferat în natură, ajută la îmbunătățirea stării psihice și mentale. Dacă poți merge undeva unde să admiri peisaje frumoase, flori colorate, verdeață, păsări, ar fi ideal. Dar chiar și o plimbare în jurul casei ajută foarte mult. Așadar, ieși din casă măcar două ore pe săptămână și vei vedea rezultatele!

Citește un ghid practic și ascultă podcasturi

Dacă citești sau asculți povești ale oamenilor care au trecut prin situații similare te va ajuta să nu te mai simți atât de singur sau singură. Iar dacă găsești acele cărți sau ghiduri practice în care să regăsești probleme asemănătoare cu a ta, atunci vei obține o cale de a-ți vindeca propriile emoții. Dacă îți este greu să citești și pentru că … plângi, atunci ascultă podcasturi.  Alege-ți un loc confortabil în casă ori în parc, pe o bancă, pe iarbă, oriunde, pune-ți căștile în urechi și ascultă un podcast. Vei evada câteva zeci de minute, o oră sau mai bine și cu siguranță nu te vei mai simți atât de trist sau tristă.

Încearcă activități plăcute

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Găsește sau regăsește activități care îți fac plăcere, întâlnește-te cu amici și prieteni care te fac să râzi, joacă un joc funny, mergi la tenis, la sală de fitness, ține un jurnal, vezi o comedie simpatică, mergi să-ți cumperi ceva frumos, răsfață-te la un spa, du-te la masaj. Toate acestea te vor face să te simți mai bine și îți vor da suficientă energie să mergi mai departe.

Apelează la un terapeut

Dacă tot ce faci nu te ajută, indiferent cât te străduiești, înseamnă că ceva este în neregulă și trebuie să cauți ajutor specializat. Nu este nimic greșit să apelezi la un specialist, la un terapeut care va ști cum să te direcționeze pentru a ieși din această suferință care nu îți mai dă pace. Un terapeut va ști cum să te ajute să-ți gestionezi emoțiile și poți trece peste durere după câteva ședințe. Este foarte important să găsești acel terapeut care să știe să te asculte și să te ajute în mod concret.

Nu încerca să-ți ascunzi durerea

Cu toate că mulți dintre noi suntem tentați să ne suprimăm durerea, să ne ascundem  și pentru că nu dorim să vadă și alții că ne este greu, specialiștii spun că nu este tocmai decizia bună. Nu ne ajută, dimpotrivă! Ne face mult mai rău. Este ca atunci când ascundem gunoiul sub preș… Mai mult decât atât, ne consumăm energia pentru a ne ascunde, pentru a ne „fabrica” măști în spatele cărora să ne ascundem de ceilalți. Această energie ar putea fi folosită în mod constructiv, pentru a ne vindeca inima rănită.

Conectează-te cu tine!

De multe ori, atunci când treci prin momente dificile, ai senzația că nu mai știi cine ești. Poți trece peste aceste momente delicate reconectându-ți corpul prin exerciții fizice, petrecând timp în natură – parc, grădină – sau conectându-te la credințele tale spirituale și filosofice.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel