marți, ianuarie 19, 2021
Elena Oceanu

Apa este de 770 de ori mai densa decat aerul si va face de 10 ori mai rezistenti decat daca ati lucra pe sol. Sportul practicat in apa va obliga sa va fortati muschii mai mult si sa consumati mai multa energie decat in mod obisnuit potrivit lui Rob Beale, antrenor de inot si manager la o sala de fitness din Statele Unite.

Temperatura apei este, in general, mai mica decat cea a corpului, ceea ce inseamna ca va trebui sa depuneti mai mult efort, daca vreti sa va mentineti in forma.

Cu toate acestea, va veti simti mai putin obositi. Alt avantaj al practicarii sportului in apa este ca nu veti transpira, iar exercitiile vor avea efectul unui masaj.

Exercitiile de tip „aqua”  sunt benefice si pentru cei cu dureri de genunchi ori de spate, deoarece nu vor fi nevoiti sa suporte toata greutatea corpului. „Apa va deveni un fel de perna de protectie pentru genunchi”, spune Beale.

Mai mult, puteti profita de faptul ca acum exista multe posibilitati de a combina fitnessul ori joggingul cu inotul. Iata cateva variante intre care puteti alege:

1. Aqua jogging

Puteti simula alergarea in apa. Poate fi util sa purtati o vesta gonflabila, care sa va ajute sa va mentineti la suprafata. Daca apa este foarte adanca, incheieturile nu vor suferi niciun stres fizic.

Aqua jogging este o activitate care poate fi practicata inclusiv de cei care nu stiu sa inoate, cu conditia sa fie supravegheati de un instructor. Nu presupune abilitati speciale si niciun efort deosebit.

Aceasta activitate era recomandata de catre fizioterapeuti in special atletilor care au suferit accidente, pentru recuperare. Cu aqua jogging se „ard” cam 11,5 calorii pe minut, iar daca alergati – numai opt calorii.

2. Aqua-chi

Este o combinatie a principiilor din fitness cu miscari din Tai Chi. Pentru a practica acest sport este nevoie de un bazin adanc. Miscarile vor fi executate incet si foarte, foarte precis.

Antrenorii vor pune accent pe coordonare si pe capacitatea de a va mentine echilibrul. Este un sport care ii ajuta pe adulti sa elibereze stresul, iar pe copii – sa-si dezvolte abilitatile de coordonare. In plus, poate avea efecte benefice asupra metabolismului.

Regleaza presiunea sangelui si scade nivelul colesterolului. Studii recente demonstreaza faptul ca o combinatie intre hidroterapie si Tai Chi ii poate ajuta in mare masura pe cei cu artrita severa. Durerile din zona soldurilor si genunchilor vor fi slab resimtite.

3. Aqua-gym

Considerat drept un antrenament in apa mai putin obositor decat gimnastica, aqua-gym fortifica toate categoriile de muschi.

Specialistii in recuperare medicala recomanda acest tip de sport in special celor care sufera de boli de inima, precum si celor care au suferit un atac de cord.

4. Poolates

Reprezinta o combinatie intre finess in apa si exercitiile de tip pilates. Urmareste in principal intarirea muschilor abdominali, dar ii poate fortifica si pe cei ai spatelui, ceea ce va duce la disparitia durerilor din aceasta zona.

5. Aqua-dance

Este vorba despre dansuri facute in apa. Se lucreaza toate grupele de muschi si, in plus, pot fi imbunatatite postura si buna-dispozitie.