Sari la conținut

Grăsime viscerală: Patru băuturi asociate cu o acumulare de grăsime „periculoasă” în abdomen

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceaiul verde topește grăsimea din organism

Potrivit cercetărilor, anumite tipuri de băuturi contribuie la acumularea de grăsime abdominală. S-a demonstrat că băuturile cresc semnificativ dimensiunea taliei în decurs de ani atunci când sunt consumate zilnic.

Grăsimea corporală prezintă riscuri evidente pentru sănătatea noastră, dar atunci când se află în secțiunea mediană a corpului și se înfășoară în jurul organelor interne precum ficatul și pancreasul, poate provoca complicații unice.

De-a lungul timpului, grăsimea viscerală afectează funcția hormonilor precum insulina, pregătind organismul pentru diabet și alte tulburări metabolice.

Grăsime viscerală: Patru băuturi asociate cu o acumulare de grăsime „periculoasă” în abdomen

Grăsimea viscerală este un tip dăunător de lipide care se află adânc în cavitatea abdominală și acoperă organele vitale poate fi „periculoasă”, potrivit Clinicii Cleveland. Nu numai că interferează cu producția de hormoni, dar secretă și substanțe chimice cu inflamație scăzută în sânge care cresc riscul unui atac de cord.

Potrivit unor studii, consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sifonul, băuturi carbogazoase, sucuri de fructe și limonada, ar putea crește în mod specific măsurarea grăsimii viscerale în timp.

Un studiu efectuat pe 1.003 de persoane cu vârsta de aproximativ 45 de ani, publicat în Circulation în 2016, a reușit să cuantifice efectele băuturilor îndulcite cu zahăr asupra organismului. Cercetătorii au analizat atât băuturile îndulcite cu zahăr, cât și aportul de sifon, dar nu au găsit nicio asociere între sifonul dietetic și adipozitatea grăsimilor viscerale.

Toți voluntarii au fost supuși unei serii de scanări CT la început și la sfârșitul studiului pentru a ajuta cercetătorii să măsoare modificările de grăsime corporală.

Eșantionul a fost împărțit în patru categorii:

  • Nebăutori
  • Consumatori ocazionali (definiți ca consumul de băuturi îndulcite cu zahăr o dată pe lună sau mai puțin de o dată pe săptămână)
  • Consumatori frecvenți (o data pe saptamana sau mai putin de o data pe zi)
  • Cei care au băut zilnic cel puțin o băutură îndulcită cu zahăr.

Pe o perioadă de urmărire de șase ani, oamenii de știință au observat că volumul de grăsime viscerală a crescut cu:

  • 658 pentru nebăutori
  • 649 pentru băutorii ocazionali
  • 707 pentru băutorii frecventi
  • 852 de pentru cei care au băut o băutură zilnic.

Fructoza și zaharoza, componentele problematice din băuturile îndulcite

Prin acest studiu, cercetătorii speră că se va înțelege mai bine importanța unor reguli de urmat în consumul băuturilor îndulcite.

„Mesajul nostru către consumatori este să urmăm ghidurile alimentare actuale și să fim atenți la câte băuturi îndulcite cu zahăr beau”, au spus ei la acea vreme.

Cele două componente problematice ale băuturilor îndulcite cu zahăr par a fi fructoza și zaharoza, conform cercetărilor anterioare. Acestea se găsesc în mod obișnuit în sifonul cu cofeină și decofeinizată, carbonatați și băuturile necarbogazoase cu adaos de zahăr, sucuri și limonadă.

Deși sucul de fructe 100% este bogat în nutrienți, unele sucuri de fructe pot fi înșelătoare. Acest lucru a fost evidențiat de American Journal of Clinical Nutrition în 2012, care a afirmat:

„S-a demonstrat că consumul mare de suc de fructe și alte surse de fructoză favorizează creșterea în greutate și în special adipozitatea viscerală a grăsimilor la vârsta adultă. Sucul de fructe și sursele suplimentare de fructoză din alimente și băuturi sunt binecunoscute că contribuie la creșterea în greutate și la adipozitatea abdominală la adulți”.

Este important să recunoaștem că diferitele tipuri de sucuri de fructe conțin cantități diferite de zahăr, fibre și alți micronutrienți. Deși 100 de suc de fructe conțin o cantitate semnificativă de zahăr, este puțin probabil să aibă aceeași sănătate ca băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sifonul.

De fapt, consumul de cantități mici de suc de fructe 100% poate oferi o anumită protecție împotriva afecțiunilor cronice precum diabetul și bolile de inimă. Sucurile de fructe îndulcite cu zahăr, pe de altă parte, nu.

Ca regulă generală, aderarea la o rutină regulată de exerciții fizice și o dietă echilibrată vor compensa complicațiile grăsimii viscerale. Înlocuirea alimentelor procesate cu grăsimi polinesaturate și produse din cereale integrale va oferi, de asemenea, o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel