Sari la conținut

Grăsimea abdominală. Ce efecte poate avea asupra sănătății mintale?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Grăsimea abdominală poate afecta sănătatea mintală? Potrivit OMS, sănătatea mintală reprezintă „starea de bine subiectiva, sentimentul de auto-eficacitate, autonomie, competenta, dependența intre generatii”. O sănătate mintala bună este un sentiment general de bunastare, incredere în sine si respect de sine.

Până în prezent, au fost identificate și definite zeci de boli mintale. Acestea includ depresie, tulburări de anxietate (tulburare de anxietate generalizată, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de stres post-traumatic), tulburări de alimentație (anorexia nervoasă sau bulimia nervoasă), tulburări de dispoziție (tulburări sexuale bipolare, depresie majoră), schizofrenie și dependența de droguri. Anumite substanțe și multe altele.

grasimea abdominala poate duce la boli mintale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Se știe că obezitatea este asociată cu efecte negative asupra sănătății. Noul studiu consolidează descoperirile științifice existente cu privire la efectele obezității asupra sănătății creierului.

Prin reducerea expunerii la factorii de risc pentru obezitate, cum ar fi inactivitatea fizică, consumul redus de fructe și legume și consumul crescut de băuturi răcoritoare, oamenii pot preveni sau încetini declinul cognitiv, spun experții.

Eamon Laird, cercetător la Centrul pentru Gerontologie Medicală, Trinity, observă că oamenii cred adesea că declinul cognitiv face parte din bătrânețe, potrivit pronews.gr.

El clarifică, însă, că există strategii pentru a reduce șansele ca acest lucru să se întâmple.

„Dacă oamenii rămân activi fizic la o vârstă mai înaintată, ei pot reduce șansele de efecte asupra sănătății creierului lor”, spune el.

Demența este un termen folosit pentru a descrie un grup de boli și simptome care afectează creierul. Există diferite tipuri: cele mai frecvente patru sunt Alzheimer, demența vasculară, demența cu corpi Lewy și demența frontotemporală.

Diferite tipuri de demență pot afecta oamenii în mod diferit. Unul dintre cele mai cunoscute simptome ale demenței este pierderea memoriei.

La început, lipsurile de memorie pot fi considerate normale, dar treptat devin mai frecvente și mai severe.

Prevenirea demenței include o dietă echilibrată și sănătoasă, exerciții fizice regulate, consum redus de alcool, încercarea de a reduce stresul și somnul suficient.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel