Sari la conținut

Grăsimea viscerală și pericolele pe care le declanșează. De ce dintre toate depozitele adipoase, aceasta este cea mai periculoasă

Grăsimea abdominală (denumită și grăsime viscerală) reprezintă grăsimea acumulată în abdomen, care umple spațiile dintre organele abdominale – ficat, intestine etc.

Spre deosebire de grăsimea de sub piele, cea pe care o putem apuca cu mâinile, denumită grăsime subcutanată, grăsimea viscerală este periculoasă pentru sănătatea noastră. Ea îmbracă organele importante din organism!

Este asociată cu rezistența la insulină, care poate duce la diabet de tip 2 și la risc crescut de boli cardiovasculare și cancer colorectal. La femei, este asociată și cu un risc crescut de cancer la sân și cu afecțiuni la nivelul colecistului, potrivit www.health.harvard.edu.

Cantitatea de grăsime viscerală pe care o purtam fiecare dintre noi este influențată, până la un anumit punct, de genele noastre, precum și de scăderea nivelului de estrogen la menopauză. În timp ce majoritatea avem atât grăsime subcutanată la nivelul taliei, cât și grăsime viscerală dedesubt, măsurarea taliei ne indică grăsimea viscerală estimată.

O circumferință a taliei mai mare de 88 cm la femei și 102 cm la bărbați constituie un semn de risc crescut de boli asociate grăsimii viscerale.

Din fericire, grăsimea viscerală poate fi îndepărtată. S-a demonstrat că treizeci de minute de exerciții aerobice (mers în ritm rapid, bicicletă etc.) de intensitate moderată efectuate 5 zile pe săptămână plus exerciții de rezistență (cu greutăți) câteva zile pe săptămână reduc grăsimea viscerală (abdomenele întăresc mușchii abdominali, dar nu ajută la diminuarea grăsimii viscerale).

Dieta este, de asemenea, foarte importantă. Mănâncă porții mai mici, ai grijă la grăsimi și crește aportul de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

Sursă foto: Clinica Mayo

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel