Sari la conținut

Greata de dimineata in sarcina se poate confunda cu aceasta boala grava, la care toate gravidele trebuie sa fie atente

Greturi matinale excesive? Hyperemesis gravidarum poate fi cauza!

Perioada sarcinii reprezinta un moment delicat pentru fiecare femeie. Cele noua luni vin cu adevarate provocari pentru viitoarele mamici, incepand cu greturile de dimineata. Insa, in momentul in care aceste greturi se amplifica, poate fi vorba de Hyperemesis Gravidarum, o afectiune pe care multe gravide o experimenteaza.

Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne spune ce inseamna Hyperemesis Gravidarum, cum se manifesta si care sunt cauzele acestei afectiuni deloc placute.

Ce este Hyperemesis Gravidarum?

Multe femei trec prin greturile de dimineata in timpul sarcinii. Aceasta conditie nu provoaca, in general, complicatii. In schimb, Hyperemesis Gravidarum este o afectiune caracterizata prin greata severa, varsaturi si pierderea in greutate.

Greata de dimineata vs. Hyperemesis Gravidarum

„Greata de dimineata si Hyperemesis Gravidarum sunt doua conditii cu totul distincte chiar daca la prima vedere par niste afectiuni similare. Prezinta reactii si complicatii diferite pe care este important sa le distingem pentru a trata in mod corespunzator simptomele”, afirma dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Greata de dimineata

Simptomele de dimineata includ, de obicei, greata, care este uneori insotita de varsaturi. Aceste doua simptome dispar de cele mai multe ori dupa 12 pana la 14 saptamani de sarcina. Varsaturile nu provoaca deshidratare severa. Afectiunea incepe, de obicei, in prima luna de sarcina, iar femeile pot experimenta oboseala si o usoara pierdere a poftei de mancare. Cu toate acestea, apeland la diverse alternative naturale, greturile de dimineata pot fi reduse. De la schimbarea obiceiurilor de nutritie si hidratare, utilizarea unor plante medicinale precum ghimbir, menta, lamaie, si pana la aromoterapie, exista numeroase metode pentru a reduce senzatia de greata si pentru a preveni varsaturile.

In situatiile in care greata si varsaturile nu dispar si starea nu se imbunatateste, consulta medicul ginecolog, care poate diagnostica Hyperemesis Gravidarum.

Hyperemesis Gravidarum

„Hyperemesis Gravidarum include, in cele mai multe cazuri, greata care nu dispare si varsaturi severe care duc la deshidratare severa. Acest lucru nu permite aborbtia de vitamine si nutrienti din alimentatie” adauga dr. Silviu Istoc.

Simptomele apar in primele sase saptamani de sarcina, iar greturile persista, adesea, pe o perioada lunga. Aceasta afectiune poate fi extrem de debusolanta si poate cauza oboseala care dureaza saptamani sau chiar luni de zile.

De asemenea, viitoarele mamici pot suferi o pierdere completa a poftei de mancare. Este posibil sa nu poata lucra sau sa isi indeplineasca activitatile zilnice obisnuite. Mai mult decat atat, Hyperemesis Gravidarum poate duce la deshidratare si crestere lenta in greutate in timpul sarcinii. Nu exista nici o modalitate cunoscuta de a preveni Hyperemesis Gravidarum, dar sunt multe modalitati de a gestiona simptomele.

Care sunt cauzele afectiunii Hyperemesis Gravidarum?

Boala de dimineata si Hyperemesis Gravidarum par sa aiba o legatura cu gonadotropina corionica umana (hCG). Acesta este un hormon creat in timpul sarcinii de catre placenta. Astfel, corpul tau produce o cantitate mare de hCG intr-un ritm rapid la inceputul sarcinii ce pot continua sa creasca pe tot parcursul celor noua luni provocand aceste afectiuni.

Indiferent de gravitatea simptomelor, este foarte important sa discuti cu medicul tau despre acestea astfel incat sa poti preveni eventualele complicatii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: