Sari la conținut

Greșeala comisă de mulți turiști. De ce nu e bine să te dai cu nămol pe caniculă! Medicii trag semnalul de alarmă: Se comportă ca un corp negru!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
atenţie la sursele de comercializare

Medicii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol atrag atenția cu privire la riscurile la care se expun persoanele care aleg să facă tratamente cu nămol în timpul zilelor caniculare, la orele de vârf.

Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol, afirmă că persoanele ce se ung cu nămol și se expun la soare în plină zi sunt expuse unor pericole mari.

”Cred că beneficiile sunt cele mai mici posibile. În momentul ăsta avem 23 – 24 de grade dimineaţa, iar în miezul zilei 30 și ceva de grade, deci numai temperatura este un factor de stres.

Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie și atunci organismul se răcorește.

În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat, este inhibat pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru. Deci, în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară.

Acesta este motivul pentru care noi recomandăm ca aplicația completă de nămol să se facă dimineața, între orele 8:00-10:00 sau după-amiaza, între orele 17:00-19:00. Corect făcută, aplicația nu durează mai mult de două ore”, a transmis dr. Olga Surdu, potrivit Radio Constanța.

De ce nu e bine să te dai cu nămol pe caniculă

”În afară de temperatură, pe litoral, elementul de disconfort este umezeala. La 80 de unități și peste 80 de unități, cum avem zilele acestea de umiditate, respirația este foarte dificilă.

Travaliul cardiac în condiții de temperatură crescută este comparabil cu un efort fizic mare. Ca și cum, eu știu, cineva ar sparge lemne, ca și atunci, toate suferințele cardiovasculare sunt amenințate cu decompensarea, ba chiar cu agravarea lor, iar pacientul, persoana, nu se simte bine, este obosită, respiră greu, gâfâie, ba nu poate să doarmă sau doarme prea mult. Deci, sunt o sumă de semnale de alarmă pe care organismul le dă, cu condiția ca ele să-și fie ascultate”, a mai spus medicul.

De asemenea, Olga Surdu a precizat că numeroși pacienți decid să ignore atenționările specialiștilor și se expun unor riscuri.

”Este o luptă cu convingerea pentru că fiecare dintre noi crede că știe mai bine decât ce i se spune, știe el personal ce are de făcut. Și faptul că unele persoane iubesc căldura și iubesc soarele le ‘ajută’ să ignore sfaturile”, a adăugat medicul, potrivit Antena 3.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel