Sari la conținut

Greşeala frecventă pe care o facem când suntem răciți. O mare parte dintre români…

alimentatia pe timpul iernii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
varza murata de consumat cu precădere în sezonul rece

Greşeala frecventă pe care o facem când suntem răciți. Când răcești sau experimentezi simptomele tipice ale unei infecții respiratorii, vrei să te recuperezi cât mai repede posibil, așa că încearcă să ții cont de asta. Din păcate, de foarte multe ori facem o serie de greșeli, care pot duce la răspândirea virusului sau chiar ne pot agrava starea de sănătate.

Conform unui raport trimis de Societatea Română de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, românii folosesc antibiotile la orice răceală sau durere de gât fără recomandarea specialiștilor.

Greșeala oamenilor: Automedicația. Consumă antibiotic fără prescripţie de la medic

Analiza făcută demonstrează că o treime dintre persoanele care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic, apelând, fără să se gândească la consecințe, la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe internet.

Automedicaţia cu antibiotic la primul semn de răceală
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Automedicaţia cu antibiotic la primul semn de răceală, cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, spune medicul.

„Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu uşurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii”, a afirmat prof. dr. Codruţ Sarafoleanu de la Societatea Română de Rinologie, potrivit Mediafax.

„Roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, mai spune medicul.

În acest sens, rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Mii de oameni pierd anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul al treilea între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

Medicul  stabilește tratamentul adecvat

„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale pentru răceala cu durere în gât şi optează pentru ele ca adjuvant. Totuşi, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulţi concetăţeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecţiunii de care suferă”, a avertizat medicul Dina Mergeani, din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel