joi, august 18, 2022

Saturația de oxigen. Cea mai mare greșeală pe care o fac românii care au simptome de viroză în valul 4 al pandemiei este că întârzie prea mult înainte să meargă la medic. Ei se tratează singuri acasă și ajung la spital când boala a evoluat spreo formă mai gravă.

COVID-19, boala produsă de virusul SARS-CoV-2, este o afecțiune cu evoluție neașteptată și care poate evolua rapid în timp scurt, susțin medicii.
Saturația oxigenului din sânge este un aspect esențial în cazul unui pacient cu test pozitiv, chiar dacă nu are simptome severe.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre un produs farmaceutic. Medic: Nu e...

Încă de anul trecut, din timpul valurilor anterioare ale pandemiei, medicul Beatrice Mahler, Managerul Institutului „Marius Nasta” spunea la Digi 24 că persoanele care au simptome de COVID -19 trebuie să-și monitorizeze saturația oxigenului în sânge.

Se poate face acest lucru cu niște aparate simple, ușor de folosit, numite pulsoximetre, care se găsesc în farmacii sau care se pot comanda online, dar și cu ajutorul unor aplicații smartphone.

Saturația de oxigen îngrijorătoare

Ele pot fi folosite eficient acasă și ne pot salva viața. Trebuie să ne facem probleme atunci când saturația scade sub 93 la sută și când pulsul crește peste 100.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic a dezvăluit cum să scapi de burtă ga...

Dacă un pulsoximetru indică o saturație de 93 la sută sau mai mică, trebuie să suni de urgență la 112 sau să te prezinți de urgență la un spital COVID-19.

La această saturație e nevoie de un aparat de oxigen, permanent, a explicat dr. Mahler. Trebuie știut, de asemenea, că valoarea normală a saturației de oxigen NU este sută la sută.

„Când acest procent de oxigenare scade sub 93 la sută în interiorul corpului nostru, proteinele, care sunt sintetizate de organism ca răspuns la inflamație, încep să ocupe acei săculeți de aer (din plămân) și, practic, oxigenul pe care noi îl introducem în organism în momentul în care tragem aer în piept nu mai reușește să ajungă în sânge. Prin urmare, organele nu mai sunt oxigenate eficient și atunci apar și alte procese care pot să ducă la deteriorarea rapidă a organismului”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

Alte simptome de alarmă

Alt semn care poate să indice o eventuală evoluție nefavorabilă este numărul de respirații într-un minut. În mod normal, trebuie să avem 18 respirații într-un minut.

Când numărul de respirații ajunge la 30, avem o problemă care trebuie să ne determine să chemăm ambulanța la domiciliu sau să mergem la primul spital.

Alte simptome îngrijorătoare raportate de pacienți și specialiști și care trebuie să ne determine să mergem de urgență la un medic pentru a primi un tratament adecvat sau să sunăm la ambulanță sunt:

Te-ar mai interesa: Dr. Pautov dezvăluie un secret știut doar de medic...

  • tuse,
  • temperatură,
  • stări de vomă și/sau diaree,
  • dureri de cap.

Trebuie evitată pe cât posibil automedicația, pentru COVID-19 fiind necesar un tratament specific, care să țină cont atât de evoluția virusului cât și de celelalte afecțiuni ale pacientului și care poate fi prescris doar de un specialist.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private