luni, septembrie 26, 2022

Nivelul de oxigen din sânge este o măsură a cantității de oxigen pe care o transportă celulele roșii din sânge. Corpul tău reglează îndeaproape nivelul de oxigen din sânge. Menținerea echilibrului precis al sângelui saturat cu oxigen este vitală pentru sănătatea dumneavoastră.

Majoritatea copiilor și adulților nu trebuie să-și monitorizeze nivelul de oxigen din sânge. De fapt, mulți medici nu o vor verifica decât dacă prezentați semne ale unei probleme, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept.

Te-ar mai interesa: Tensiunea arterială. Numerele la care trebuie să f...

Cu toate acestea, persoanele cu afecțiuni cronice,  trebuie să își monitorizeze nivelul de oxigen din sânge. Aceasta include astm, boli de inimă și boli pulmonare obstructive cronice (BPOC).

În aceste cazuri, monitorizarea nivelului de oxigen din sânge vă poate ajuta să determinați dacă tratamentele funcționează sau dacă acestea ar trebui ajustate.

Ce se întâmplă dacă nivelul de oxigen este prea scăzut

Când nivelul de oxigen din sânge depășește intervalul obișnuit, este posibil să începeți să prezentați simptome. Acestea includ:

 • dificultăți de respirație
 • dureri în piept
 • confuzie
 • durere de cap
 • batăi rapide ale inimii

Dacă continuați să aveți un nivel scăzut de oxigen din sânge, puteți prezenta simptome de cianoză. Semnul distinctiv al acestei afecțiuni este o decolorare albastră a paturilor de unghii, a pielii și a membranelor mucoase.

Te-ar mai interesa: Horoscop Cristina Demetrescu, octombrie: Tensiuni ...

Cianoza este considerată o urgență. Dacă aveți simptome, ar trebui să solicitați asistență medicală imediată. Cianoza poate duce la insuficiență respiratorie, care poate pune viața în pericol.

Cum să vă ajustați nivelul de oxigen din sânge

Dacă nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, poate fi necesar să vă măriți saturația de oxigen. Acest lucru se face adesea cu oxigen suplimentar.

Oxigenul suplimentar la domiciliu este considerat un medicament, iar medicul dumneavoastră trebuie să îl prescrie. Este important să urmați sfaturile specifice ale medicului dumneavoastră cu privire la modul în care ar trebui utilizat oxigenul la domiciliu pentru a evita complicațiile.

Te-ar mai interesa: Bolile de inimă: Factorul de risc „mai puter...

capacitatea pulmonara
Capacitate pulmonara

 Ce determină scăderea nivelului de oxigen din sânge?

Afecțiunile care vă pot afecta în mod negativ nivelul de oxigen din sânge includ:

 • BPOC, inclusiv bronșită cronică și emfizem
 • sindromul bolii respiratorie acute
 • astm
 • plămânul afectat
 • anemie
 • defecte cardiace congenitale
 • boala de inima
 • embolie pulmonară

Aceste afecțiuni vă pot împiedica plămânii să inspire în mod adecvat aerul care conține oxigen și să expire dioxid de carbon. În mod similar, tulburările de sânge și problemele cu sistemul circulator vă pot împiedica sângele să preia oxigen și să-l transporte pe tot corpul.

Te-ar mai interesa: Vrei să te asculte Dumnezeu? Pr. Sofian Boghiu: Ți...

Oricare dintre aceste probleme sau tulburări poate duce la scăderea nivelului de saturație a oxigenului. Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, este posibil să începeți să aveți simptome de hipoxemie.

Persoanele care fumează pot avea o citire inexactă a pulsului. Fumatul determină acumularea de monoxid de carbon în sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private