Sari la conținut

Greșeala pe care o fac majoritatea românilor la micul dejun! Medic: ne afectează sănătatea!

servești micul - dejun

Când vine vorba de mâncare, cu precădere micul-dejun, românii se remarcă cu alegerile nesănătoase pe care le fac. Cei mai mulți dintre noi mâncăm pe fugă, în general mâncăruri gata preparate, în detrimentul mâncărurilor pregătite acasă.

Conform unui studiu, unul din cinci români mănâncă prima masă la birou şi pentru cei mai mulţi dintre ei, micul dejun înseamnă o cafea.

Circa 80% dintre românii care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 20% mănâncă prima masă a zilei la birou.

Mai exact, prima masă a zilei pentru români înseamnă cafea (75%), produse lactate (62%), sandvișuri (49%) şi produse de patiserie (covrigi, pateuri, snackuri sărate sau dulci – 40%).

Bugetul lunar pentru astfel de produse este de 50 – 200 lei, mai arată studiul întreprins în perioada 12 – 18 mai, pe un eșantion de peste 800 de interviuri.

Dr. Simona Carniciu: „Micul dejun trebuie să fie cel mai complet din punct de vedere nutriţional”

„Micul dejun trebuie să fie cel mai complet din punct de vedere nutriţional, pentru că dimineaţa, când organismul se trezeşte, are capacitate cea mai bună de absorbţie a nutrienţilor.

De aceea, în prima parte a zilei, trebuie alimente uşor digerabile, cu timpi diferiţi de absorbţie şi digestie, spre exemplu, pâine albă vs pâine cu seminte sau din grâu ori secară.

Aceste cereale se digeră mai greu şi sunt absorbite mai greu şi avem energie pe o durată mai lungă, spre deosebire de pâinea albă care se absoarbe rapid, nu avem multă energie şi, în plus, se şi depune.

E foarte important ca la micul dejun să avem alimente cât mai complexe, care să conţină proteine, lactete, ou sau proteine de origine vegetală, grăsimi sănătoase.

Fibrele şi produsele cerealiere sunt importante pentru energie, dar şi pentru o digestie bună.

Ceea ce mâncăm dimineaţa este deosebit de important pentru toată digestia pe parcursul zilei.

Eu nu sunt de acord cu fructe dimineaţa, dar poate fi asociat un fruct cu altceva pentru un mic dejun sănătos”, a explicat medicul nutriţionist Simona Carniciu  la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel