Categories: Stil de viaţă

Greșeli care trebuie evitate în post. Dr. Bilic: Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a transmis un mesaj important în ziua în care a început postul Crăciunului. Iată ce greșeli trebuie evitate în această perioadă și care sunt obiectivele pe care trebuie să le atingem. 

Despre post

De azi a început postul Crăciunului. Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. Iată câteva recomandări!

Greșeli care trebuie evitate în post

Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

Obiective care trebuie atinse în post

Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.

Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!, a conchis Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

17 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

47 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra