Sari la conținut

Greșeli cotidiene ale celor care vor să devină părinți. 1 din 6 cupluri are o problemă de INFERTILITATE, ce este de făcut?

dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV.

Greșeli ale modului de viață în cuplu pot determina probleme medicale, cum ar fi infertilitatea. Doar că această boală poate fi gestionată. Ce este de făcut?

Doamna doctor Erna Stoian, medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV, a fost invitata noastră la emisiunea LiveDoc și ne-a vorbit despre infertilitate. Puteți vedea toată emisiunea aici.

Infertilitatea este o boala care afecteaza aproximativ 1 din 6 din cupluri si este definită ca lipsa aparitiei sarcinii dupa 12 luni de contacte sexuale regulate si neprotejate. In Europa si America de Nord approximativ 85% din cupluri vor obtine sarcina intr-un an, 20 % vor concepe din prima luna, 70 % in primele 6 luni, 95% in 2 ani.

Factori de risc

Exista cativa factori de risc care pot favoriza aparitia infertilitatii:

Varsta – cresterea varstei materne reprezinta cel mai important factor de risc. Dupa 30 de ani numarul si calitatea ovocitelor scad deci si sansa de a ramane insarcinata. Din ultimele studii se pare ca si varsta paterna inaintata duce la scaderea sanselor de a obtine sarcina si in acelasi timp creste riscul de aparitie a schizofreniei si autismului.

Tulburari alimentare – anorexia – femeile foarte slabe care sufera de tulburari de alimentatie au probleme serioase de infertilitate datorate lipsei ovulatiei si de multe ori si a menstruatiilor.

Expunerea la substante chimice– anumite pesticide, ierbicide, metale si solventi pot afecta fertilitatea atat la femei cat si la barbati.

Stresul psihic – studiile arata ca ovulatia la femei cat si productia de sperma la barbat pot fi afectate de stresul psihic.

Regim alimentar vegetarian sau vegan – persoanele vegetariene sau vegane pot avea carente de fier, acid folic, zinc si vitamina B12 ce pot duce la infertilitate

Antrenamente fizice intense – femeile care desfasoara activitati sportive in exces sau sportivele de performanta pot avea probleme ovulatorii.

Fumatul – afecteaza fertilitatea atat la femeie cat si la barbat.

Consumul de alcool si droguri– consumul excesiv de alcool afecteaza calitatea spermei.

Consumul moderat de alcool nu pare sa afecteze calitatea spermei, dar poate sa scada fertilitatea in cazul barbatilor cu un numar deja scazut de spermatozoizi.

Obezitatea – s-a constatat lipsa ovulatiei si scaderea fertilitatii la femeile cu indice de masa corporala peste 30. De asemenea obezitatea creste riscul de a avea o spermograma modificata pentru barbati.

Sedentarismul – scade fertilitatea atat la femei cat si la barbati

Bolile cu transmitere sexuala – infectia cu Chlamydia poate duce la blocarea trompelor.

Cauzele infertilitatii sunt impartite in mod egal intre barbati si femei: 30% cauze feminine, 30% cauze masculine, 30% mixte si 10% necunoscute.

 Cauze feminine de infertilitate

Varsta materna inaintata. Odata cu cresterea varstei materne numarul de ovocite scade rapid, la fel si calitatea lor.

Disfunctiile ovulatorii. Disfunctiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminina, afectand aproximativ 25% din femeile infertile. In mod normal in fiecare luna se elibereaza cate un ovocit – proces numit ovulatie. Unele femei nu prezinta ovulatie deloc, in timp ce altele ovuleaza doar in unele luni.

Disfunctiile ovulatorii pot fi datorate:

– Insuficienta ovariana prematura – ovarele nu mai functioneaza la femei sub 40 de ani

– Sindromul Ovarelor micropolichistice afecteaza 5 – 10% din populatia feminina la varsta reproductiva. Aceasta afectiune cauzeaza anovulatie sau oligoovulatie, menstre neregulate sau absenta lor, hipertensiune arteriala, acnee, nivele ridicate ale insulinei in sange, pilozitate excesiva, probleme cu greutatea. Scaderea in greutate poate duce la restaurarea ovulatiei la multe femei.

– Hiperprolactinemia – nivelul crescut al prolactinei la femeile care nu alapteaza si nu sunt insarcinate poate duce la lipsa ovulatie si infertilitate.

– Calitate scazuta a ovocitelor – in special la femeile peste 38-40 de ani.

– Afectiuni tiroidiene

– Anumite boli cronice ca si SIDA sau cancere

Endometrioza

Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femeile la varsta reproducerii şi a doua cea mai frecventă cauza a infertilititatii. 30% pana la 40% din femeile care sufera de aceasta afectiune sunt infertile. Endometrioza consta in aparitia celulelor endometriale in afara cavitatii uterine, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori chiar plamani, maduva spinarii sau creier.

Afectarea trompelor uterine- blocajul tubar

O data eliberat din folicul in momentul ovulatiei, ovocitul calatoreste in trompa unde este fertilizat. Daca trompele sunt afectate, fertilizarea nu se produce.

Trompele uterine sunt afectate sau se blocheaza datorita:

– Infectiilor – in special cu chlamydia

– Interventiilor chirurgicale abdominale pot duce la lezarea trompelor uterine si la aparitia aderentelor.

– Endometrioza

– Fibroame uterine voluminoase

Probleme la nivelul uterului

– Fibroame si polipi

– Malformatii uterine

– Aderente (sinechii) produse dupa o interventie in uter, cum ar fi chiuretajul

– Utilizarea prelungita a unui dispozitiv intrauterin (DIU, sterilet) pentru contraceptie

– Endometritele -infectii ale endometrului

Afectiuni ale colului sau vaginului

– Anomalii structurale ale vaginului sau colului

– Mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi, putand contine anticorpi sau fiind prea vascos pentru a permite o motilitate normala a spermatozoizilor.

Disfunctii imunologice

– Raspunsul imunologic anormal la sarcina poate duce la pierderea acesteia

– Anticorpi antispermatici care ataca si distrug spermatozoizii.

Consumul de droguri ca si marihuana sau cocaina poate duce la infertilitate

Chimioterapia si/sau radioterapia pot duce la insuficienta ovariana prematura. La paciente tinere cu neoplazii ce necesita tratament chimio /radioterapic se recomanda vitrificarea ovocitelor inainte de inceperea tratamentului, daca este posibil.

Cauze masculine de infertilitate

Anomaliile spermei sunt responsabile pentru 75 % din cazurile de infertilitate masculina. Cauzele ce determina modificarea spermogramei raman de cele mai multe ori necunoscute.

Anomalii posibile sunt:

– Numar scazut de spematozoizi – oligospermie. Concentratia normala este minim 15 mil/ml

– Lipsa spermatozoizilor in ejaculat –azoospemie

– Mobilitate scazuta a spermatozoizilor – astenospemie

– Morfologie anormala – teratospermie

Cauze ce determina anomalii ale spermei:

– Infectiile testiculare

– Cancer testicular

– Testicule necoborate – in mod normal testiculele coboara in scrot din cavitatea abdominala in timpul vietii intrauterine. In cazul in care unul sau ambele testicule raman in abdomen, productia de sperma este afectata datorita temperaturii ridicate.

– Hipogonadismul

– Anomalii genetice

– Oreionul – paroditita endemica atunci cand infectia apare dupa pubertate, inflamatia testiculelor poate afecta productia spermatica

– Hipospadias

– Interventii chirurgicale la nivelul testiculelor

– Temperatura crescuta in zona genitala – saune, bai fierbinti sau mediul de lucru la temperaturi crescute. De asemenea lenjeria intima foarte stramta poate avea efecte negative.

– Disfunctii ejaculatorii – pentru unii barbati ejacularea poate fi dificila. Unii barbati prezinta ejaculare retrograda eliminand sperma in vezica urinara.

– Varicocel

– Fibroza chistica

– Radioterapia

– Anumite afectiuni cronice ca si: Diabetul, Bolile tiroidiene, Sindromul Cushing

– Anumite medicamente ca si sulfasalazine, steroizii anabolizanti, chimioterapia etc

– Consumul de alcool

– Consumul de droguri ilegale

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel