Sari la conținut

Greșeli pe care le faci când iei medicamente. Vă pot afecta sănătatea

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii de știință au descoperit pilula care distrug tumorile solide canceroase

Nu faceți aceste greșeli atunci când vă luați medicamentele. Oamenii devin prea încrezători, dar pot exista efecte, fie că sunt fără prescripție sau cu rețetă.

Luarea unui medicament fără a citi eticheta

Când vine vorba de medicamentele fără prescripție medicală, mulți oameni sunt indiferenți și se gândesc: „Nu pot să-mi facă rău, nu-i așa? Greșit.

Oricât de inofensiv poate părea un medicament, este întotdeauna obligatoriu să citiți eticheta. S-ar putea să vă surprindă.

Sedative dacă aveți arsuri la stomac

Persoanele care au luat medicamente eliberate pe bază de rețetă numite benzodiazepine (Valium, Xanax) pentru a adormi au avut cu 50% mai multe șanse de a avea arsuri la stomac pe timp de noapte decât cele care nu au luat astfel de medicamente, în cadrul unui studiu de amploare.

Alte cercetări au arătat că aceste medicamente anti-anxietate eliberate pe bază de rețetă slăbesc sfincterul esofagian inferior, inelul muscular care ține acidul gastric la locul lui.

Medicament antidiareic dacă aveți febră

Nu vă auto-medicați niciodată acasă cu un remediu pentru diaree dacă aveți și febră sau dacă aveți sânge sau mucus în scaune. Acestea sunt semne ale unei infecții și ar trebui să ajungeți la medic.

Aspirină zilnic fără consultarea medicului dumneavoastră

Unele persoane nu ar trebui să ia aspirină în fiecare zi, mai ales pentru că poate provoca sângerări gastrice. În general, medicii îl recomandă doar persoanelor care prezintă un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Întreruperea tratamentului cu medicamente împotriva anxietății

Dacă luați un medicament împotriva anxietății de mult timp, nu vă opriți brusc. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să reduceți treptat doza. În caz contrar, ați putea avea complicații foarte grave, cum ar fi convulsii.

Medicament antipsihotic fără a întreba de ce aveți nevoie de el

Nu acceptați o rețetă pentru un medicament antipsihotic (dacă nu suferiți de schizofrenie sau de alte boli psihice grave, cum ar fi psihoza) fără să vă întrebați medicul: „De ce acest medicament?”.

Un studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry și sponsorizat de National Institutes of Health a constatat că majoritatea persoanelor cărora li s-au prescris aceste medicamente nu sufereau de schizofrenie sau de alte tulburări mintale grave pentru care medicamentele sunt aprobate.

În schimb, aceștia sufereau de afecțiuni precum depresia, anxietatea sau tulburarea de stres post-traumatic, care puteau fi controlate cu medicamente mai sigure și mai puțin costisitoare.

Cu toate că unele antipsihotice sunt indicate pentru a fi utilizate în depresie, acestea ar trebui să fie folosite în ultimă instanță dacă antidepresivele tipice nu funcționează.

Administrarea de calciu pe stomacul gol

Calciul din majoritatea suplimentelor este legat de o formă de sare numită carbonat. Stomacul dumneavoastră are nevoie de mult acid clorhidric pentru a descompune carbonatul de calciu, așa că luați întotdeauna suplimentul cu o masă sau o gustare. Mâncarea va face ca stomacul să producă acid.

Întrerupeți medicația

Nu vă zgârciți cu medicamentele pentru eczeme. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că aproximativ 65% dintre părinți au încetat să mai aplice unguente prescrise pe pielea copiilor cu eczeme la doar 3 zile după ce le-au fost prescrise.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel