Sari la conținut

Avertismentul medicilor: nu consumați grapefruit dacă luați aceste medicamente! Sunt 31 de medicamente pe listă

Grapefruit
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Grapefruit

Grapefruitul este un fruct citric delicios cu multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, poate interacționa cu unele medicamente comune, modificându-le efectele asupra organismului dumneavoastră.

Dacă sunteți curios despre avertismentul privind grepfrutul de pe multe medicamente, acest articol vă va ajuta să înțelegeți de ce există și care sunt opțiunile .

Iată o privire mai atentă la 31 de medicamente comune care pot avea interacțiuni periculoase cu grepfrutul, precum și unele alternative.

Notă: Acest articol conține informații generale – nu sfaturi medicale specifice. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a schimba utilizarea oricărui medicament.

Cum interacționează cu medicamentele?

Medicamentele sunt procesate în ficat și intestinul subțire de un grup specializat de proteine numite citocrom P450 (CYP).

CYP-urile descompun medicamentele, reducând nivelurile din sânge ale multora dintre ele.

Grapefruitul și câteva dintre rudele sale apropiate, cum ar fi portocalele din Sevilla, tangelos, pomelos și Minneolas, conțin o clasă de substanțe chimice numite furanocumarine.

Furanocumarinele perturbă funcția normală a CYP-urilor. De fapt, studiile arată că acestea cresc nivelul din sânge a peste 85 de medicamente .

Prin încetinirea modului în care CYP-urile descompun în mod normal medicamentele în intestin și ficat, grapefruitul poate crește efectele secundare ale acestor medicamente.

Există trei lucruri de știut pentru a înțelege dacă și cum puteți consuma în siguranță grapefruit cu aceste medicamente.

 • Nu este nevoie de mult. Un grapefruit întreg sau un pahar de suc de grepfrut este suficient pentru a modifica modul în care aceste medicamente vă afectează.
 • Efectele sale durează câteva zile. Capacitatea grepfrutului de a afecta medicamentele durează 1-3 zile. Nu este suficient de mult să luați medicamentele cu câteva ore în afară de a le consuma.
 • Este semnificativ. Pentru un număr mic de medicamente, efectele grepfrutului pot fi grave.

Având în vedere acest lucru, iată informații detaliate despre 32 de medicamente comune care pot interacționa cu grapefruit, clasificate în funcție de utilizare.

1–3: Unele medicamente pentru colesterol

Unele medicamente pentru colesterol numite statine sunt afectate de grapefruit.

Statinele acționează limitând producția naturală de colesterol. Acest lucru îmbunătățește profilul lipoproteinelor din sânge și scade decesele cauzate de boli de inimă la pacienții cu risc de a le face

Statinele pot provoca rabdomioliză sau distrugerea țesutului muscular. Acest lucru duce la slăbiciune musculară, durere și, ocazional, leziuni ale rinichilor

Grapefruitul crește substanțial nivelurile sanguine a trei statine comune, crescând riscul de rabdomioliză:

 • Atorvastatina (Lipitor)
 • Lovastatină (Mevacor)
 • Simvastatina (Zocor)

Un studiu a arătat că consumul unui pahar de suc de grepfrut cu simvastatină sau lovastatin a crescut nivelul de sânge al acestor statine cu 260% .

Alternative: Pravastatina (Pravachol), rosuvastatina (Crestor) și fluvastatina (Lescol) nu interacționează cu grapefruitul.

dieta cu grepfruit

4–7: Anumite medicamente pentru tensiunea arterială

Cele mai multe tipuri de medicamente pentru tensiunea arterială nu sunt afectate de grapefruit.

Cu toate acestea, următoarele patru medicamente pentru tensiunea arterială trebuie utilizate cu prudență:

 • Felodipină
 • Nifedipină (procardie)
 • Losartan (Cozaar)
 • Eplerenonă (Inspra)

Primele două medicamente din această listă sunt cunoscute ca blocante ale canalelor de calciu. Acestea funcționează schimbând modul în care vasele de sânge folosesc calciul, relaxând vasele și ameliorând tensiunea arterială.

Ultimele două medicamente din această listă funcționează prin scăderea activității unui hormon numit angiotensină 2, care crește în mod natural tensiunea arterială.

Un studiu a constatat că nivelurile sanguine de nifedipină au crescut dramatic atunci când sunt luate cu aproximativ 2 căni (500 ml) de suc de grepfrut, în comparație cu niciun suc. Acest lucru a dus la o scădere rapidă a tensiunii arteriale, care ar putea fi periculoasă dacă nu este supravegheată.

Losartanul este neobișnuit prin faptul că grapefruit-ul își scade efectele, limitându-și potențial capacitatea de a controla tensiunea arterială.

Eplerenona funcționează în mod similar cu losartanul, dar nivelul său crește atunci când este administrat cu grapefruit. Nivelurile excesive de eplerenonă pot cauza prea mult potasiu în sânge, care poate interfera cu ritmul cardiac.

Alternative: Spironolactona (Aldactone), un medicament similar cu losartanul și eplerenona, nu interacționează cu grapefruitul. Amlodipina (Norvasc) este un blocant al canalelor de calciu precum felodipina și nifedipina, care, de asemenea, nu interacționează cu grapefruitul .

8–9: Câteva medicamente pentru ritmul cardiac

Grapefruitul influențează câteva medicamente care tratează ritmurile anormale ale inimii.

Aceste interacțiuni pot fi deosebit de periculoase și includ:

 • Amiodarona
 • Dronedarona (Multaq)

Un studiu a dat 11 bărbați care luau amiodarona un pahar de suc de grepfrut (aproximativ 300 ml). Nivelurile de substanțe active din medicamente au crescut cu până la 84%, în comparație cu cei care nu beau sucul.

Aceste două medicamente joacă un rol critic în gestionarea sănătății pacienților cu tulburări de ritm cardiac. Modificările legate de grapefruit ale nivelurilor acestor medicamente au cauzat ocazional modificări periculoase ale ritmului cardiac.

10–13: Unele medicamente anti-infectie

Denumite în mod colectiv antimicrobiene, aceste medicamente anti-infectie variază foarte mult în ceea ce privește acțiunile și degradarea lor în organism.

Deși antimicrobienele sunt una dintre cele mai diverse categorii de medicamente, există doar câteva medicamente cu interacțiuni importante cunoscute cu grapefruit:

 • Eritromicina
 • Rilpivirina și medicamentele asociate HIV
 • Primachina și medicamentele antimalarice înrudite
 • Albendazol

Eritromicina este utilizată pentru a trata mai multe tipuri de infecții bacteriene. Un studiu care a comparat sucul de grepfrut cu apă la pacienții care luau eritromicină a arătat că sucul a crescut nivelurile din sânge ale medicamentului cu 84%

Nivelurile în exces ale acestui medicament pot perturba ritmul inimii

Grapefruitul crește, de asemenea, nivelurile medicamentelor HIV rilpivirine și maraviroc, în plus față de medicamentele antimalarice legate de primachină. Acest lucru poate afecta ritmul sau funcția inimii.

Deoarece antimicrobienele sunt în general luate pentru o perioadă limitată de timp, poate că este mai ușor să evitați pur și simplu grapefruit în timp ce luați aceste medicamente.

Alternative: Claritromicina este un medicament din aceeași clasă cu eritromicina care nu interacționează cu grapefruitul. Doxiciclina este atât un antibiotic, cât și un medicament antimalaric care, de asemenea, nu interacționează cu acesta.

14–20: Mai multe medicamente pentru starea de spirit

Majoritatea antidepresivelor și a medicamentelor anti-anxietate sunt sigure de utilizat cu grapefruit.

Cu toate acestea, mai multe medicamente pentru starea de spirit interacționează cu acesta, inclusiv:

 • Quetiapină (Seroquel)
 • Lurasidonă (Latuda)
 • Ziprasidonă (Geodon)
 • Buspirona (Buspar)
 • Diazepam (Valium)
 • Midazolam (Versed)
 • Triazolam (Halcion)

Medicamente precum quetiapina și lurasidona sunt utilizate pentru a trata tulburările de dispoziție și de comportament. Nivelurile crescute ale acestor medicamente pot provoca modificări ale ritmului cardiac sau somnolență.

În plus, diazepamul, midazolamul și triazolamul sunt sedative care sunt uneori utilizate pentru atacuri de panică sau alte forme de anxietate.

Un studiu a comparat unele dintre aceste medicamente la nouă pacienți, dintre care unii au consumat grapefruit. A arătat că grapefruitul poate crește efectele acestor medicamente, ducând la somnolență excesivă.

21–24: anumiți diluanți ai sângelui

Diluanții de sânge sunt utilizați pentru a trata sau a preveni formarea cheagurilor de sânge. Unele dintre ele sunt afectate de grapefruit, inclusiv:

 • Apixaban (Eliquis)
 • Rivaroxaban (Xarelto)
 • Clopidogrel (Plavix)
 • Ticagrelor (Brilinta)

Clopidogrelul depinde de CYP – proteinele pe care grepfrutul le limitează – să funcționeze. Astfel, devine mai puțin activ atunci când este amestecat cu grapefruit.

Un studiu pe 7 pacienți care au luat clopidogrel cu 200 ml fie suc de grepfrut, fie apă a arătat o activare mai scăzută a medicamentului cu suc. Cu toate acestea, capacitatea sa de a trata cheaguri de sânge nu a fost afectată.

Dimpotrivă, grapefruitul crește nivelurile din sânge ale altor medicamente din această listă, ceea ce poate duce la sângerare.

Alternative: Warfarina (Coumadin) este utilizată în scopuri similare cu cele ale apixabanului și rivaroxabanului. În timp ce warfarina este sensibilă la alimentele care conțin vitamina K, activarea sa nu este afectată de grapefruit.

25–27: Mai multe medicamente pentru durere

Multe medicamente pentru durere sunt afectate de grapefruit:

 • fentanil
 • Oxicodonă
 • colchicina

Fentanilul și oxicodona sunt analgezice narcotice. Deși nivelurile lor din sânge sunt doar ușor afectate de cantități mici de grapefruit, se poate schimba perioada de timp în care rămân în organism.

Colchicina este un medicament mai vechi folosit pentru a trata guta. Este procesat de CYP-uri și ar putea interacționa cu grapefruitul. Cu toate acestea, un studiu din 2012 a arătat că consumul a 240 ml de suc de grepfrut a avut doar un efect minim asupra nivelurilor sale .

Alternative: Morfina și Dilaudid sunt analgezice narcotice care nu sunt afectate de grapefruit.

28–31: Câteva medicamente pentru disfuncția erectilă și pentru prostată

Câteva medicamente pentru disfuncția erectilă și pentru prostată merită atenție în ceea ce privește interacțiunile cu grapefruit:

 • Sildenafil (Viagra)
 • Tadalafil (Cialis)
 • Tamsulosin (Flomax)
 • Silodosin (Rapaflo)

Medicamentele pentru disfuncția erectilă precum sildenafilul și tadalafilul funcționează prin relaxarea vaselor de sânge, ceea ce crește fluxul de sânge către o erecție.

Deoarece și alte vase de sânge se relaxează cu aceste medicamente, nivelurile crescute ale acestor medicamente cauzate de grapefruit pot scădea tensiunea arterială

Mai mult, medicamentele pentru mărirea prostatei, cum ar fi tamsulosin, pot provoca, de asemenea, amețeli crescute și tensiune arterială scăzută atunci când sunt luate cu grapefruit

Alternative: O altă clasă de medicamente pentru mărirea prostatei, care include finasterida și dutasterida, nu este afectată semnificativ de grapefruit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel