Sari la conținut

Greșeli zilnice care distrug ficatul. Medic: ”Oboseala persistentă după o viroză poate fi semnul unei afectări hepatice”

Hemocromatoza ereditară este o afecțiune genetică rară
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratamentul principal pentru hemocromatoza ereditară constă în eliminarea excesului de fier din organism prin flebotomie, un proces de îndepărtare a sângelui.

Din cuprinsul articolului

Probleme cu ficatul. Ficatul este un organ cheie in corpul nostru, responsabil, printre altele, de metabolizarea alimentelor, producerea unor proteine esentiale ca albumina si fibrinogenul, lupta impotriva infectiilor si neutralizarea anumitor produsi toxici din sange. Viata nu este posibila fara acest organ.

Dr. Elena Păcuraru, medic primar medicină internă, director la OHT Medical Center,  a făcut o listă cu factorii care afectează major sănătatea ficatului:

Dar stim oare cum sa il protejam? Iata cateva situatii care pot afecta sanatatea ficatului.

Cauzele bolilor de ficat

1. Obezitatea produce incarcarea grasa a ficatului (steatoza) care prin progresia catre ciroza, in anumite cazuri, a devenit, in secolul XXI, prima cerinta pentru transplantul hepatic desi este considerata o afectiune benigna.
2. Consumul zilnic de alcool afecteaza dramatic ficatul, femeile fiind mai sensibile la actiunea toxica a acestuia. In timp, apar ficatul gras alcoolic, hepatita alcoolica, ciroza si, in final, insuficienta hepatica ireversibila. O modalitate de preventie este a nu depasi consumul a 5-6 bauturi/saptamana (1 portie = 30 ml alcool).
3. Anumite medicamente utilizate in doze mari pot produce leziuni de hepatita acuta severa si chiar insuficienta hepatica severa, iar altele, hepatite cronice. Cel mai des implicate sunt anumite antibiotice (Augmentin/Amoksiklav, Eritromicina), antiinflamatoare ca ibuprofenul si naproxenul, statinele (medicamente care scad colesterolul), anumite citostatice.
4. Infectiile cu virusul hepatitic B sau C, cunoscute ca putand sa conduca la hepatita cronica si ciroza dar si alti virusi pot afecta ficatul (mai recent, noul coronavirus). Oboseala persistenta dupa o viroza poate fi semnul unei afectari hepatice.
5. Pietrele din colecist, atunci cand produc blocaje, pot conduce la afectarea ficatului. Durerile persistente sub grilajul costal drept, impun efectuarea unei ecografii abdominale.
6. Cancerul hepatic are o frecventa in crestere, ca toate celelalte cancere digestive, din cauza aditivilor alimentari, anumitor antibiotice si hormoni utilizati in cresterea animalelor si care se regasesc in carnea de consum. O cauza in sine o reprezinta si supraalimentatia. Mai predispusi la cancer hepatic sunt cei infectati cu virusul hepatitic B sau C si obezii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel