miercuri, iulie 15, 2020

Gripa aviară revine în forță, în apropierea României, fapt ce a stârnit o profundă îngrijorare.

În Ungaria, virusul gripei aviare H5N8 a fost depistat la o fermă de curcani, din zona de nord-vest a ţării. Autorităţile ungare au hotărât sacrificarea a peste 50 de mii de păsări.

Potrivit autorităţilor ungare, în scopul prevenirii unei răspândiri a virusului, vor fi sacrificaţi cei peste 53 mii de curcani din ferma respectivă şi s-a decis că păsările din gospădăriile de pe întreg teritoriul ungar vor trebui ţinute în spaţii închise. Specialiştii au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul unităţii în care a fost depistat virusul şi vor face verificări pe o rază de 10 kilometri la fiecare fermă de păsări, urmând să fie introduse şi unele restricţii de transport. Autorităţile ungare au mai informat că virusul H5N8 a fost depistat ultima oară în Ungaria în perioada 2016 – 2017, potrivit rador.ro.

Citește și:

De asemenea, un nou focar de gripă aviară a fost descoperit luni în Polonia, urmând să fie sacrificate 6.000 de gâşte, a confirmat, pentru Reuters, Tomasz Stube, purtătorul de cuvânt al regiunii Wielkopolska.

Din decembrie au fost detectate mai multe focare de gripă aviară H5N8 în Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa.

“Vor fi exterminate 6.000 de gâşte de la fermă, iar autorităţile sanitar-veterinare au luat deja măsuri”, a declarat Tomasz Stube.

Citește și:

În 2017, Polonia s-a confruntat cu o epidemie de gripă aviară care a afectat semnificativ fermele avicole.

Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat focarul de gripă aviară menționat mai sus la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, în nord-vestul ţării.

Preşedintele NEBIH a ordonat ca toate păsările de la această fermă, adică peste 53.000 de curcani, să fie sacrificate. De asemenea, vor fi implementate şi alte măsuri preventive, precum ţinerea păsărilor domestice în spaţii închise pe întreg teritoriul Ungariei, pentru a evita răspândirea virusului.

Citește și:

Vineri, autorităţile din Slovacia au raportat şi ele descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din vestul ţării, acesta fiind primul focar de gripă aviară descoperit în Slovacia în ultimii trei ani.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus vineri aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni apariţia virusului gripei aviare în ţară, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia, scrie Agerpres.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

Parteneri