Sari la conținut

Gripă vs. Covid. Cum faci diferența? Asemănări și deosebiri

sindrom long covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome Covid care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni

Din cuprinsul articolului

Gripa și infecția provocată de virusul SARS-CoV-2. Covid-19, pot avea simptome și manifestări asemenătoare. Astfel, este important să știi când este necesar să îți faci un test și care sunt criteriile de diferențiere și asemănare. 

Pe pagina oficială RO Vaccinare sunt oferite o multitudine de informații utile, referitoare la asemănările și diferențele dintre gripă și infecția Covid-19.

De la simptome comune până la modul de transmitere, aceste informații te pot ajuta să limitezi răspândirea virusului și să previi o formă gravă de boală.

Gripă vs. Covid

„COVID-19 și gripa pot provoca febră, tuse și dureri corporale.
Cu toate acestea, dificultățile de respirație și pierderea gustului sau mirosului sunt mai frecvente în cazul COVID-19 decât în cazul gripei.

Utilizați această diagramă pentru a afla mai multe asemănări și diferențe între COVID-19 și gripă.

Sursa: RO Vaccinare

<<Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

Transmiterea virusului este aerogenă. Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată, 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane încă înainte de debutul simptomelor.

Manifestarile clinice în gripă debutează brusc, cu o stare generală alterată. Aceasta se manifestă prin febră înaltă, frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gât și astenie. Există însă și simptome mai grave, dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii.

Majoritatea pacienților fac o formă autolimitată, care durează în funcție de fiecare persoană, de la 2-3 până la 10 zile. Pacienții cu risc major, și vorbim de persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, gravide, copii mici, pot dezvolta complicații.

Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia, ce pot duce la insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardită, miozită, dar poate exacerba și bolile cronice (astm, bpoc), sinuzita sau otita medie.

Cea mai importantă este profilaxia, care se realizează prin vaccinare antigripală anuală. Aceasta se poate face la medicul de familie. Până la mijlocul lunii decembrie, în județul Timiș au fost distribuite aproape 25.000 de doze de vaccin antigripal de tip tetravalent.>> dr. Monica Cialma – medic infecționist, Spitalul Victor Babes Timisoara.

Pentru orice problemă de sănătate: luați legătura cu medicul de familie!”, comunică RO Vaccinare.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel