joi, martie 30, 2023

Navigarea în înaltele și coborâșurile noului normal ne-a afectat somnul, a schimbat modul în care lucrăm și chiar și greutatea . Dar cum rămâne cu alte semne vitale, cum ar fi tensiunea arterială?

A ta a trecut de la perfectă la ușor problematic în ultimul an? Nu esti singur. Cardiologul Luke Laffin,  explică de ce acest lucru a fost o întâmplare obișnuită în timpul pandemiei și împărtășește câteva strategii pentru a ține tensiunea arterială sub control.

Te-ar mai interesa: Expunerea la Covid în uter poate crește riscul de ...

Ce arată cele mai recente cercetări

Pe 6 decembrie 2021, o scrisoare de cercetare a fost publicată în jurnalul Circulation al Asociației Americane a Inimii (AHA). Scrisoarea, intitulată Creșterea tensiunii arteriale observată printre adulții din SUA în timpul pandemiei de COVID-19, a dezvăluit rezultatele unui studiu realizat de Cleveland Clinic și Quest Diagnosis. Acest studiu a analizat mai atent modul în care evenimentele recente ar fi putut cauza creșteri ușoare ale tensiunii arteriale a participanților la o varietate de programe de bunăstare a angajaților din întreaga țară.

Participanții trebuiau să li se ia tensiunea arterială de către un profesionist din domeniul sănătății pentru fiecare an de studiu (2018-2020). Cercetătorii au inclus, de asemenea, numerele din 2018 pentru o comparație mai bună a nivelurilor tensiunii arteriale pre-pandemice cu cele pandemice. Din cei 464.585 de participanți, aproximativ 54% erau femei, iar vârsta medie a fost de 46 de ani.

Te-ar mai interesa: Zodiile peste care dă norocul, în aprilie: li se s...

Studiul nu a arătat diferențe semnificative de tensiune arterială între 2019 și ianuarie până în martie 2020. Din aprilie până în decembrie 2020, numărul tensiunii arteriale a crescut considerabil în comparație cu aceeași perioadă din 2019. Modificările au variat între 1,10 și 2,50 milimetri de mercur (mmHg). ) pentru tensiunea arterială sistolică și 0,14 până la 0,53 mmHg pentru tensiunea arterială diastolică.

Te-ar mai interesa: Șapte alimente care hrănesc creierul și previn pie...

Aceste creșteri au fost observate în rândul bărbaților și femeilor de toate vârstele și rasele. Cu toate acestea, creșterile generale vizibile ale tensiunii arteriale au avut loc la femei, în timp ce persoanele în vârstă au văzut modificări ale numărului sistolic. Unii participanți mai tineri au experimentat modificări ale numărului lor diastolic, de asemenea.

Relația dintre hipertensiunea arterială și pandemia de COVID-19

Dr. Laffin a fost autorul principal al studiului și spune că, deși nu are toate datele granulare, rezultatele dezvăluie încă multe despre modul în care pandemia ne-a perturbat rutinele de sănătate și bunăstare. Aceasta a inclus chiar și utilizarea medicamentelor.

Te-ar mai interesa: Rafila acuză interese politice în gestionarea fond...

Ar trebui să intrați în panică dacă tensiunea arterială este puțin mai mare?

În timp ce o creștere de 1,1 sau 2,5 mmHg ar putea să nu pară prea mare la nivel individual, dr. Laffin spune că se poate transforma într-o problemă uriașă dacă toată lumea din țară vede aceste schimbări. Și dacă este lăsată necontrolată, hipertensiunea arterială poate duce la un risc crescut de accident vascular cerebral, atacuri de cord, boli de rinichi și alte amenințări pentru sănătate.

Te-ar mai interesa: Breaking News! Plăcinta dobrogeană este OFICIAL ro...

Cum a influențat stresul la creșterea tensiunii arteriale în timpul pandemiei?

Dr. Laffin spune că stresul ar fi putut contribui ușor la creșterea tensiunii.

„Știm că activitatea crescută, sau perioadele în care sistemul nervos  se revigorează, pot crește tensiunea arterială la unii oameni pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, pentru unele persoane, aceasta poate fi o problemă mai cronică care duce în cele din urmă la creșterea tensiunii arteriale. Creșterea tensiunii arteriale din când în când din cauza unei situații stresante nu este deosebit de dăunătoare. Dar în mod cronic, tensiunea arterială crescută este îngrijorătoare.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private