Sari la conținut

Grupa de sânge poate prezice riscul de accident vascular cerebral înainte de 60 de ani. STUDIU

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a prezice riscul de accident vascular cerebral în rândul persoanelor pe baza grupei lor de sânge. O echipă de la Universitatea din Maryland a publicat un studiu în revista Neurology care leagă tipul de sânge al unei persoane de riscul de accident vascular cerebral precoce.

Studiul, care a fost publicat în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, a analizat variante de gene asociate cu grupa de sânge a unei persoane și a inclus toate datele disponibile din studiile genetice care au inclus accidentul vascular cerebral ischemic la adulți tineri, care este cauzat de un blocaj de sânge ce curge în creier.

Braxton D. Mitchell, autorul studiului de la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină din Baltimore, a spus că tipurile de sânge non-O au fost anterior legate de riscul de accident vascular cerebral precoce. Cu toate acestea, concluziile studiului au arătat o legătură mai puternică între aceste tipuri de sânge cu accidentul vascular cerebral precoce, comparativ cu accidentul vascular cerebral târziu.

„Mai exact, meta-analiza noastră sugerează că variantele de gene legate de tipurile de sânge A și O reprezintă aproape toate cele legate genetic de un accident vascular cerebral precoce”, a declarat Braxton D. Mitchell.

Au fost studiate peste 48 de studii privind genetica și accidentul vascular cerebral ischemic din America de Nord, Europa și Asia.

Studiile au inclus 16.927 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, cu AVC și 576.353 de persoane care nu au avut un AVC. Dintre cei care au avut un accident vascular cerebral, 5.825 de persoane au avut un accident vascular cerebral cu debut precoce și 9.269 de persoane au avut un accident vascular cerebral cu debut tardiv.

AVC cu debut precoce a fost definit ca un accident vascular cerebral ischemic care apare înainte de vârsta de 60 de ani, iar accidentul vascular cerebral cu debut tardiv a fost mai în vârstă de 60 de ani.

Persoanele cu accident vascular cerebral precoce au fost mai predispuse să aibă grupa sanguină A și mai puțin probabil să aibă un accident vascular cerebral tardiv sau fără accident vascular cerebral au fost legate de grupa sanguină O. Persoanele cu accident vascular cerebral precoce și tardiv au avut mai multe șanse de a avea grupa sanguină B.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel