marți, octombrie 4, 2022

Accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă brusc. Una dintre principalele cauze de dizabilitate, acestea apar în mod normal ca rezultat al unui cheag de sânge. În timp ce mai mulți factori de risc pot crește riscul unei afecțiuni, un studiu sugerează că grupa de sânge ar putea fi, de asemenea, influentă.

Anual, sunt sute de mii de persoane suferă accidente vasculare cerebrale. În consecință, comunitățile de sănătate și științifice au un mare impuls pentru a determina modul în care oamenii își pot reduce riscul de accident vascular cerebral și, prin urmare, probabilitatea de deteriorare permanentă sau de rezultate fatale.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

Deși există mai multe moduri în care oamenii pot avea o influență asupra riscului lor de accident vascular cerebral, un studiu de la Universitatea din Maryland spune că există un factor pe care nu îl putem controla. Potrivit echipei lor, cei cu o anumită grupă de sânge sunt mai susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral decât alții.

Cercetătorii au publicat analiza în jurnalul Neurology. Cercetătorii au analizat date de la aproximativ 600.000 de persoane sănătoase și 17.000 de pacienți cu accident vascular cerebral provenind din 48 de studii.

În urma analizei, cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa sanguină A aveau mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral precoce decât cele cu grupa sanguină O.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

Cercetările lor au arătat, de asemenea, că cei care aveau grupa sanguină B aveau mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral precoce sau tardiv, în comparație cu grupurile de control, dar că persoanele cu grupa sanguină A aveau 16% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral precoce decât persoanele cu alte tipuri de sânge.

Între timp, cei care aveau grupa de sânge O aveau cu 12% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cei cu alte tipuri de sânge.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

Co-investigatorul studiului, profesorul Braxton Mitchell a spus: „Meta-analiza noastră a analizat profilurile genetice ale oamenilor și a găsit asocieri între grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral cu debut precoce. Asocierea grupului de sânge cu accidentul vascular cerebral cu debut mai târziu a fost mult mai slabă decât ceea ce am găsit cu accidentul vascular cerebral precoce.”

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Cu toate acestea, în timp ce cercetătorii au identificat că cei cu o anumită grupă de sânge sunt mai susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral decât alții, ei nu știu încă de ce.

Dr. Steven Kittner, coautor al studiului, a spus: „Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare, dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge ca și alte proteine circulante, toate care joacă un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge.

Te-ar mai interesa: Curățarea plămânilor acasă. Rezultatele apar imedi...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private