sâmbătă, mai 28, 2022

Grupa de sânge și riscul de Covid. Există mai multe dovezi care sugerează că grupa de sânge poate influența riscul unei persoane de a dezvolta COVID-19 și complicații severe cauzate de această boală.

Constatările sunt raportate în mai multe studii publicate pe 14 octombrie în revista Blood Advances.

Într-unul din studii, cercetătorii au comparat peste 473.000 de pacienți cu COVID-19, din Danemarca, cu peste 2,2 milioane de persoane din populația generală.

Te-ar mai interesa: Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previ...

Dintre pacienții cu COVID-19, a existat un procent mai mic de persoane cu grupa sanguină O și procentaje mai mari ale celor cu grupele A, B și AB.

Rezultatele sugerează că persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB pot fi mai predispuse să se îmbolnăvească de COVID-19 decât persoanele cu grupa O de sânge. Ratele de infectare au fost similare la persoanele cu sânge de tip A, B și AB.

Grupa de sânge și riscul de Covid

Celălalt studiu a inclus 95 de pacienți cu o formă severă de COVID-19 spitalizați în Canada. Pacienții cu sânge de tip A sau AB erau mai predispuși să necesite ventilație mecanică, sugerând că au avut rate mai mari de leziuni pulmonare cauzate de COVID-19.

Te-ar mai interesa: Primarul Capitalei, „proiect minune” realizat după...

Mai mulți pacienți cu sânge de tip A și AB au necesitat dializă pentru insuficiența renală, potrivit studiului.

Rezultatele sugerează că pacienții cu COVID-19 cu grupele de sânge A și AB pot avea un risc crescut de disfuncție ale organelor decât cei cu sânge de tip O sau B, potrivit cercetătorilor.

„Partea unică a studiului nostru este concentrarea noastră asupra efectului sever al grupei de sânge asupra COVID-19. Am observat această afectare a plămânilor și rinichilor și, în studiile viitoare, vom dori să studiem efectul grupului sanguin și al COVID-19 în cazul altor organe vitale „, a declarat autorul studiului, Dr. Mypinder Sekhon de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada.

Te-ar mai interesa: Cancer vulvar: simptome ascunse despre care ar tre...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private