marți, decembrie 1, 2020
Elena Oceanu

Grupa de sânge și riscul de Covid. Există mai multe dovezi care sugerează că grupa de sânge poate influența riscul unei persoane de a dezvolta COVID-19 și complicații severe cauzate de această boală.

Constatările sunt raportate în mai multe studii publicate pe 14 octombrie în revista Blood Advances.

Într-unul din studii, cercetătorii au comparat peste 473.000 de pacienți cu COVID-19, din Danemarca, cu peste 2,2 milioane de persoane din populația generală.

Dintre pacienții cu COVID-19, a existat un procent mai mic de persoane cu grupa sanguină O și procentaje mai mari ale celor cu grupele A, B și AB.

Rezultatele sugerează că persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB pot fi mai predispuse să se îmbolnăvească de COVID-19 decât persoanele cu grupa O de sânge. Ratele de infectare au fost similare la persoanele cu sânge de tip A, B și AB.

Grupa de sânge și riscul de Covid

Celălalt studiu a inclus 95 de pacienți cu o formă severă de COVID-19 spitalizați în Canada. Pacienții cu sânge de tip A sau AB erau mai predispuși să necesite ventilație mecanică, sugerând că au avut rate mai mari de leziuni pulmonare cauzate de COVID-19.

Mai mulți pacienți cu sânge de tip A și AB au necesitat dializă pentru insuficiența renală, potrivit studiului.

Rezultatele sugerează că pacienții cu COVID-19 cu grupele de sânge A și AB pot avea un risc crescut de disfuncție ale organelor decât cei cu sânge de tip O sau B, potrivit cercetătorilor.

„Partea unică a studiului nostru este concentrarea noastră asupra efectului sever al grupei de sânge asupra COVID-19. Am observat această afectare a plămânilor și rinichilor și, în studiile viitoare, vom dori să studiem efectul grupului sanguin și al COVID-19 în cazul altor organe vitale “, a declarat autorul studiului, Dr. Mypinder Sekhon de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada.

Parteneri