Sari la conținut

Gust amar în gură, un simptom ascuns al multor afecțiuni

Din cuprinsul articolului

Senzația de gust amar poate avea multiple cauze. Uneori, aceasta este provocată de igiena necorespunzătoare a cavității bucale. Totuși, în anumite cazuri, gustul amar poate semnala ceva mai serios.

Gustul amar poate fi un simptom al afecțiunilor ascunse. Pentru a descoperi cauza exactă este important să monitorizezi simptomele: când apar, dacă se ameliorează și cât durează.

Dacă gustul amar nu dispare odată ce te-ai spălat pe dinți și, dimpotrivă, persistă pentru o perioadă de timp, este indicat să ceri ajutorul unui medic.

De ce am gust amar?

De obicei, dacă nu are la bază o suferinţă clinică, senzaţia este temporară şi poate fi eliminată în momentul în care cauza este remediată. Adesea, igiena dentară normală este suficientă pentru a îndepărta problema.

Însă, în cazul în care persistă zile la rând, se impun investigaţii medicale amănunţite deoarece ai putea să suferi de gastrită, diabet sau chiar boli incurabile, notează DC News.

Severitatea gustului amar variază de la un individ la altul. Gustul amar, sau disgeuzia, poate fi cauzat de  infecţii, inflamaţii sau de alţi factori de mediu.

Adesea, gura uscată poate reprezenta o cauză a gustului amar pe care multe persoane îl resimt. Senzația poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, mai ale în cazul urmării unui tratament medicamentos. De asemenea, gustul amar poate fi provocat de boli autoimune sau în cele mai multe cazuri, se datorează fumatului.

Lipsa de salivă este un factor important

Gustul poate suferi o serie de modificări, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat dacă nu avem suficientă salivă în gură. Gustul amar nu este simgura grijă, însă. În lipsa de salivă, sănătatea gingiilor și dinților poate avea de suferit.

Refluxul gastroesofagian poate fi și el o cauză a gustului amărui. Mâncarea deja conține acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură atunci când urcă spre cavitatea bucală.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel